Кметове искат да могат по-бързо да прехвърлят язовири на държавата 04.02 | 17:48

От 2700 такива съоръжения само 132 реално са поети от правителството, казва Даниел Панов

От iNews.bg

Общините настояват да се ускори процесът на прехвърляне на управлението на общински язовири към държавата, предаде БНР. Само 5% от предложените досега са деактувани. Това създава трудности на общините, които трябва да предвидят сериозно финансиране за рисковите водоеми и съоръжения. Проблемът беше коментиран на заседание на Националното сдружение на общините с кметовете от Северен централен район.

С решение на общинските съвети общините прехвърлиха на държавата близо 3000 язовира, за които не могат да се грижат. Водоемите все още остават отговорност на общините и изискват значителен финансов ресурс, а много от язовирите са в критично състояние, коментира кметът на Велико Търново Даниел Панов - председател на Националното сдружение на общините:

"Очакваме в най-скоро време и този въпрос да бъде придвижен с по-бързи темпове, а не от 2700 язовира да имаме 132 само актувани в държавна собственост", отбелязва великотърновският градоначалник.

Най-притеснително е в Хасковско, където общинските язовири, за които кметовете продължават да носят отговорност, са 1100 и в Харманли с 500 язовира.

Водещи

Най-четени