Кметът на Карлово: Подложен съм на репресии преди изборите 14.08 | 16:10

От iNews.bg

В понеделник кметът на Карлово Емил Кабаиванов е призован в Окръжна прокуратура - Пловдив и очаква да му бъде повдигнато обвинение, да бъде арестуван и впоследствие да бъде отстранен от длъжност.

Във връзка с това Емил Кабаиванов написа отворено писмо до медиите, в което заявява, че срещу него се упражнява прокурорска и полицейска репресия, а самото обвинение определя като "смехотворно".

Преди седмица обвинението обяви, ча Кабаиванов ще бъде привлечен под наказателна отговорност за безстопанственост в периода от април 2013 г. до април 2015 г. На общината били причинени щети за 22 849 лева.

Градоначалникът обвързва ситуацията с предстоящите местни избори и предизборната борба.

В позицията на Кабаиванов се казва:

Два месеца преди местните избори на 25 октомври предизборната борба в Карлово, а вероятно и на други места в страната, започна. Започна по един непочтен и недемократичен и незаконен начин.

Очаквам в понеделник, 17 август 2015 г. , когато съм призован в Окръжна прокуратура – Пловдив /въпреки забраната от лекуващите ме лекари да участвам в следствени действия/, да ми бъде повдигнато смехотворно обвинение, да бъда арестуван зрелищно и в последствие да бъде поискано от Окръжния съд отстраняването ми от длъжност.

Този акт ще бъде логично следствие на полицейската и прокурорска репресия, която се упражнява в последните месеци срещу мен и някои служители в Община Карлово. Целта е да бъда дискредитиран, уплашен и в крайна сметка отстранен от предизборната надпревара, в която социологическите анкети вече месеци наред ми отреждат безапелационно първо място.

Сагата с полицейско-прокурорския произвол започна през май, когато районен прокурор от Карлово, братовчед на един от кандидатите за кмет, ме обвини в злоупотреба с доверие за мои действия, по които Окръжна прокуратура отдавна вече се е произнесла, че не са престъпления. По-късно въпросният прокурор бе отведен от делото, очаквам скоро обвинението да бъде оттеглено.

След като този опит за сплашване не постигна целения резултат, т.е. не успяха да ме "убедят" да се откажа от участие в изборите, последва "втора серия". В началото на юни бе задържан абсолютно неправомерно г-н Милко Стрехин,след обиск,продължил цял ден ,за да търсят разследващите заповед ,за която знаеха,че се намира в деловодството на Община Карлово. Един почтен възрастен /63 г./ мъж беше обискиран и държан без основание цяла нощ в ареста, като целта е била да го сплашат и да го привлекат като свидетел на обвинението. По подобен начин разследващите органи са подходили и към други служители във "водния" проект – г-жа Цветина Захарлиева и г-н Яни Вангелов. Жертва на полицейщината беше и секретарят на община Карлово г-н Стефан Стефанов, който също беше призован и разпитван пред съдия – посред нощ и без да му бъде дадено право на адвокат.

 В резултат на тази активност на правоохранителните органи и служби бе скалъпено едно смехотворно обвинение, според което съм допуснал разхищаване на над 20 хиляди лева от проекта за водния цикъл на Карлово. Това обвинение, което най-вероятно няма и да влезе в съда, все още не ми е връчено. Но активността на разследващите в тази връзка също е отвъд нормалната практика и разпоредбите на закона. От 30.07.2015 г. постъпих на лечение в карловската болница, а от 10.08.2015 г. съм в болнични с режим домашно лечение. Болничният ми лист е представен надлежно на разследващите органи от моите адвокати. Въпреки това вече два пъти, в нарушение на закона …. получавам призовки,за дати ,за които се знае ,че съм в болница, за да ми бъде предявено обвинението. Защо се бърза? Очевидно целта е да бъда дискредитиран, а съдебния процес да бъде превърнат в политически фарс.

 Аз ще се явя на 17 август в Окръжната прокуратура, въпреки, че законът ми позволява да откажа да го направя. Ще се явя, защото не искам да дам възможност на хора, в чиято добросъвестност се съмнявам, да устроят цирк с участието на полиция и съдебна охрана – както в случая с ареста на г-н Стрехин. По този начин щадя и самоуважението на българските полицаи, които, уверен съм, се срамуват, когато се налага да изпълняват подобни политически поръчки. Ще наруша режима на лечението си и ще отида да ми бъде повдигнато обвинение, защото съм уверен, че терорът и произволът над хората, които са работили с мен, трябва да приключи. Отговорността за моето здраве ,което с тормоза си прокуратурата е поставила на изключителен риск , оставям на нея.

 Намирам в случая за нормално Главният прокурор, Висшият съдебен съвет и Инспекторатът към ВСС да се самосезират и да извършат проверка за това законосъобразни ли са действията на подчинените им прокурори ,следователи и полицаи и да дадат отговор на обществото.

 Аз вярвам в демокрацията. Отстоявал съм нейните принципи и като председател на СДС, и сега – като заместник – председател на СДС и кмет на Карлово втори мандат. Вярвам, че изборите са състезание за доверието на избирателите, а не мръсна игра, в които всички средства са позволени. Затова подобни нечистоплътни политически интриги, подобен произвол и терор, като тези, на който сме свидетели, ме мотивират допълнително. За да им дам отпор, да се противопоставя на опитите да бъде дискредитирана демокрацията.

 Всички опити да ме сплашат са обречени на неуспех. Аз ще се боря за доверието на съгражданите си. Но ще се боря и срещу онези, които сеят страх. Вярвам, че ще спечеля и двете битки!

Водещи

Най-четени