Кола се е завъртяла и врязала във фаталния автобус преди да се обърне 13.04 | 16:39

Машината е била изправна, с всички документи и прегледи, както и шофьорите

От iNews.bg

Лек автомобил се е завъртял, след което е ударил от едната страна катастрофиралия на "Тракия" фатален автобус преди той да се обърне. Това е вероятната причина за фаталната катастрофа, отнела живота на шестима и ранила други 22-ма души. Самият автобус е бил технически изправен, с всички необходими документи и прегледи. Същото важи и за шофьорите му, включително този, който е бил зад волана в моментас на инцидента. Това сочат данните от разследването на катастрофата към момента и предоставената информация от собственика на автобуса - "Юнион Ивкони", МВР, Министерството на транспорта, Министерството на регионалното развитие и благоустройство и др.

Автобусът е бил съвсем нов, шофьорите са се сменили в Сливен. Водачът, който е управлявал е почивал според правилата. Това заяви за "Дарик” Ивайло Константинов, един от собствениците на фирмата "Юнион Ивкони”, чийто автобус катастрофира на магистрала "Тракия". Автобусите са оборудвани с колани, друг е въпросът колко от пътниците са изпълнили инструкциите в началото на пътуването, добави той.  Друг автомобил се е завъртял на пътя, автобусът се е ударил и е изхвърчал в канавката, каза още Константинов. "Може би по-малко и от вас знам. Това, което знам, го знам от нашите екипи, които са на място. Адски неприятен инцидент. И не петък 13-ти е виновен, а отново джигитите на пътя", каза Константинов.   "Автобусът е чисто нов, на 2 месеца от завод. Шофьорите са се сменили в Сливен. Отстъпил е единият и е застъпил този, който е управлявал. Преди това си е починал. Всичко това е документирано. Така че в тази посока няма никакъв проблем. Автобусите са оборудвани с колани, друг е въпросът колко от пътниците се съобразяват с инструктажите, преди да отпътуват", каза още той.

"Автомобил се е завъртял на пътя, ударил е странично автобуса, той изхвърчал в канавката. Отклонил го е от пътя и се е обърнал. Вероятно и това е причината за жертвите. Има наши два екипа на място. Очевидно там е страшна гледка", допълни Ивайло Константинов. От "Юнион Инкони” съобщиха за "Дарик”, че управителят и мениджърът вътрешни линии пътуват към мястото на инцидента, където ще дадат брифинг за медиите.

Автобусът на "Юнион Ивкони” се е движел с 93 км/час. Това каза управителят на "Юнион Ивкони” Георги Атанасов. По думите му шофьорът не е карал с превишена скорост, това показали данните от GPS.

"По първоначална информация лекият автомобил се е завъртял и е ударил автобуса странично, поради което автобусът е напуснал пътното платно. Тази информация беше потвърдена и от шофьора на автобуса. Той ми разказа, че лекият автомобил го е ударил странично, поради което го избутва от пътното платно", добави Атанасов. Той каза още, че автобусът е произведен през август 2017 година. Прегледан е и от скоро е в експлоатация: "Шофьорът работи при нас от няколко години. Той е с близо 13-годишен стаж като професионален шофьор".

Георги Атанасов изказа съболезнования на близките на жертвите. "Стремим се да съдействаме по всякакъв начин. Организирали сме колегите, които са на работа да дарят кръв. Призовавам чрез вас всички, които могат да дарят кръв, за да можем да облекчим работата на пострадалите".

Причина за катастрофата най-вероятно е "пътен инцидент, който касае и друго превозно средство". Това коментира министърът на транспорта Ивайло Московски, като така потвърди версията на фирмата собственик на автобуса. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков допълни, че пътната инфраструктура не е причина за днешната катастрофа.

Московски също потвърди, че техническото състояние на автобуса е добро, машината има удостоверение за техническа изправност, на 6 февруари т.г. е извършен технически преглед, за който има видеофайл. Конкретният автобус, извършвал превоза, е вписан в лиценза на превозвача. Шофьорът на автобуса е с валидни свидетелство за управление, удостоверение за психическа годност и дигитална карта, са установили проверяващите екипи.

Водещи

Най-четени