Лятото се върна, но не и в Лозенец! Забраната за къпане все още важи 24.08 | 13:15

Последните резултати от пробите показват все още голямо завишение на вредни бактерии във водата

От iNews.bg

Морската вода на централния плаж в Лозенец все още е замърсена и негодна за къпане.

Последните резултати от пробите, които бяха взети в петък, показват все още голямо завишение на вредни бактерии във водата. 

"Пробите започват да се нормализират, но все още нивото на замърсяване е над допустимото”, коментира директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров.

Две от пробите сочат нормални стойности на ешерихия коли, а третата е с минимално превишение. По втория показател, който микробиолозите изследват – наличието на чревни ентерококи обаче замърсяванията продължават да са над допустимото ниво.

"Това е нормално, ентерококите по принцип имат по-дълъг живот. Важното е, че замърсяването спада. Ще взимаме ако е необходимо ежедневно проби, но най-рано в сряда ще можем да кажем със сигурност дали плажът ще бъде отворен за къпане още тази седмица”, обясни д-р Паздеров.

"Ако и следващите проби покажат подобрение на показателите, към края на седмицата, евентуално, може да се очаква отварянето на плажа", заяви Мариана Кофинова пред БНР директорът на дирекция "Здравен контрол" в РЗИ – Бургас. Досега не се е случвало плажът на Лозенец да е бил затварян заради влошено качество на водата. Възможно е настоящето замърсяване да е било моментно и за него да са допринесли метеорологичните условия.

Отходни води са причина за сериозното замърсяване на морето в Лозенец, категорични са експерти. Основните подозрения падат върху пречиствателната станция на селото, която е с малък капацитет и не може да поеме огромния наплив от туристи. Все пак от Регионалната инспекция по околната среда и водите заявиха, че ще търсят и други причинители на замърсяването.

Водещи

Най-четени