МВР покани софиянци на „парад на абитуриентите“ 10.05 | 16:19

Мотористи на СДВР ще ескортират абитуриентите на предстоящите балове

От Ивелина Георгиева

Органите на реда готвят зрелищен абитуриентски парад на предстоящите балове в София. 150 училища ще провеждат абитуриентски балове тази година като 95% от баловете ще се състоят между 24 и 28 май.

Напливът ще бъде на 25 май, когато 46 училища ще изпращат своите абитуриенти. Засега 14 училища са подали заявка да бъдат ескортирани от мотористи на СДВР до площад "Александър Невски" на 25 май.  На 24 май те ще бъдат 43, а в останалите дни по около 30. Последният бал за тази година ще се състои на 16 юни.

Тези уточнения направи директорът на столичния КАТ Богдан Милчев, по време на представяне на мерките за безопасността по време на абитуриентските балове. По думите му цялото придвижване на младежите ще стане контролирано от полицията.

Тази идея е срещнала подкрепа от столичният кмет Йорданка Фандъкова и ръководствата на училищата, които съдействат за нейното изпълнение като предоставят подробна информация на полицията за часовете, заведенията, маршрутите и други.

"Всички си задаваме въпроса защо абитуриентите си показват главите и излизат извън колите, защо показват това демонстративно поведение. Ами защото искат да се покажат – те са красиви, искат да покажат, че този ден е по-специален за тях, затова ние ще експериментираме тази година и ще им дадем една възможност да се покажат пред цялото общество, пред всички граждани, пред своите роднини", обясни зараждането на идеята Богдан Милчев.

Той поясни, че движението по бул "Цар Освободител" - от бул. "Васил Левски" до Президентството ще бъде спряно, защото в този район се намират основно ресторантите, в които ще празнуват абитуриентите – хотел "Радисън", хотел "Шератон", хотел "България" и др.

Празнуващите ще паркират свободно колите си пред храм-паметника "Александър Невски" и оттам ще се разходят пеша до заведението под зоркия поглед на органите на реда.

"Ние ще им дадем възможност те да се разходят в центъра на София, да покажат най-хубавите си тоалети, хубавите си автомобили, охранявани от нас", заяви още шефът на КАТ – София. Той добави тържествено: "Каним ви на парад на абитуриентите".

Кметът на София Йорданка Фандъкова е обещала, че общината ще съдейства напълно това да се случи.

30 полицаи на мотори ще участват в охраната и отцепването на движението на 25 май, уточни Милчев. Той заяви, че не са необходими повече, защото МВР не отива на война с абитуриентите и не е необходимо да има много полиция.

В цялата страна МВР прави срещи с училищните ръководства за уточняване на местата, на които ще се събират абитуриентите.

"Вече са уточнени и местата, където ще се извършват тържествата", заяви Милчо Енев, директор на Главна дирекция "Охранителна полиция". В заведенията е разпоредено да се извърши проверка относно пропускателния режим, пожарната безопасност, начина на пропускане на гражданите като специално ще се следи за вкарване на оръжия и пиротехнически средства.

"Идеята ни този път е да направим по-задълбочена връзка с охранителните фирми, за да се държи по-тесен обмен на информация за предварителните мерки, които те са предприели", посочи Милчо Енев.

Той подчерта, че са разписани и раздадени препоръки към всички участници в абитуриентските балове – водачите на автомобили, родителите и самите абитуриенти.

От МВР очакват помощта и съдействието на гражданите при забелязване на някакви нарушения, защото ще има такива места, където няма да има полицай. Енчев допълни, че няма как полицията да сложи до всеки абитуриент полицай.

Над 800 хотела и ресторанта са проверени за пожарната безопасност в тях, увериха от МВР.

За нас тези празници отново няма да бъдат почивка, ще се постараем да извадим, колкото се може повече полицейски сили, дали сме разпореждане да се реагира на всеки един сигнал, да се обръща внимание на всякакви забравени предмети, посочи Енчев.

Цялата полиция в страната, както и служители по линия на Детската педагогическа стая ще се включат в охраната на мероприятията около абитуриентските балове.

Водещи

Най-четени