МВР проговори: Издирваните май не били терористи, а заподозрени за изготвяне на фалшиви документи 09.08 | 19:54

Въпросът е защо на вътрешното ведомство му беше необходим почти цял ден, за да реагира и да обясни информацията, която тръгна от медия в медия още през миналата нощ

От Галина Александрова

След странно мълчание през целия неделен ден по мистерията около издирването или неиздирването на двама заподозрени за връзки с Ислямска държава потенциални терористи в страната ни, МВР едва привечер реши да вземе отношение по въпроса. В официално съобщение на пресслужбата на ведомството се заявява, че "информацията, публикувана в медиите на 09.08.2015г. под заглавие "Полицията издирва двама предполагаеми терористи от Ислямска държава”, е интерпретация на провежданите от МВР мероприятия". На практика те не отричат информацията, но поясняват, че ставало въпрос за криминално издирване.

"Публикуваните в медиите френска и румънска лична карта са недействителни. Цитираните лица и събития са свързани с подозрения за криминална дейност по изготвяне на фалшиви документи за самоличност", е посочено в съобщението на МВР. 

Въпросът е защо на вътрешното ведомство му беше необходим почти цял ден, за да реагира и  да обясни информацията, която тръгна от медия в медия още през миналата нощ. Дори след като прокуратурата уклончиво обясни, че не е източник на информацията, ведомството на Румяна Бъчварова продължи да мълчи загадъчно. Което все повече засилваше усещането за нещо скрито. Това усещане продължава и след полуотричането в доста неясното и неубедително съобщение на вътрешното министерство.

По-рано днес bTV  съобщи за засилено полицейско присъствие навсякъде, където се събират много хора. Извънредни мерки за сигурност са въведени снощи и на Spirit of Burgas, съобщи. 

Източници на телевизията са потвърдили, че полицията издирва двама предполагаеми терористи.
БНТ също съобщи информацията, телевизията дори публикува кадри с техни лични данни и снимки.
Двамата се издирват от събота и се предполага, че се намират в София.
Издирват се мъж и жена. Жената е френска гражданка от ирански произход и се казва Езида Елхам. Тя е на 29 години, а мъжът се казва Мимо Попеску и е на 24 години.

Не е ясно как точно и кога са влезли в страната ни. Предполага се, че двамата са свързани с групировката "Ислямска държава”.

Още вчера снимките им са разпратени до областните дирекции на полицията, оттам са стигнали до районните полицейски управления.

Под прицела на службите са ключови транспортни и стратегически обекти – летища, гари и автогари.

На територията на страната са влезли двама души, за които има информация,че са свързани с Ислямска държава, потвърдиха от пресцентъра на Прокуратурата за агенция Фокус. По късно обаче агенцията пусна съобщение, че "ВКП не потвърждава, че на територията на страната са влезли двама души, за които се предполага, че са свързани с "Ислямска държава"". Но и в двете съобщения се посочва, че главният прокурор Сотир Цацаров е уведомен за случая и тече постоянен обмен на информация.

Според вътрешното ведомство, излезлите в публичното пространство статии по горепосочената тематика са неправилно представяне на предприети от страна на МВР мероприятия с различна насоченост – част от цитираните от медиите действия са предприети от ГД "Национална полиция” за охрана на провеждащото се масово културно мероприятие ("Spirit of Burgas”), други действия, посочени от средствата за масова информация са относими към осъществявани от правоохранителните органи мероприятия по противодействие на незаконната миграция и разпространение на недействителни документи за самоличност.

Водещи

Най-четени