Марин Райков започна със задачите на служебното правителство 12.03 | 16:26

"Чухме протестиращите, нека сега дадем думата на мълчаливото мнозинство"

От Кремена Бедерева

"През последния месец по улиците на нашите градове излязоха множество българи, които по ясен и недвусмислен начин изразиха своето възмущение от наложените им изпитания. Свидетели сме на една демонстрация на национално достойнство, на гняв, от това, че редица институции не успяха да защитят гражданите от произвола на монополите."

Така започна речта си служебният премиер Марин Райков, минути след като президентът Росен Плевнелиев обяви, че той ще е министър-председател на служебното правителство.

"Правителството на г-н Бойко Борисов подаде оставка, изпълнявайки конституционните си правомощия президентът предложи на първите три партии да сформират правителство, което те отклониха. Държавният глава пристъпи към назначаването на служебно правителство; задачата на това правителство е ясно очертана от основния закон на страната", припомни Райков фактите от последните няколко седмици, довели до сформирането на служебно правителство.

"Държавният глава престъпи към назначаването на служебно правителство, начело на което ми гласува доверие да застана.

Задачата на това правителство е ясна – то няма да обсъжда конституционни промени, нито да променя изборни кодекси, да внася промени, няма да работи по свой бюджет и няма да разработва дългосрочна програма на страната. То по-скоро ще зададе посоката на развитие в редица сфери", обяви Райков.

Кои са задачите?

"Преди всичко да организираме провеждането на демократични избори с очакванията на българския народ, който има право да изрази волята си свободно и демократично.

Това правителство е безпартийно. То е тук, за да даде гаранция, че вотът ще се състои. Изборите няма да бъдат манипулирани, нацията е суверенитет и нейният глас ще бъде чут. Всеки, който си позволи арогантност, ще бъде наказана от народа. Нека всички да поемем своите отговорности."

"Изборите няма да бъдат фалшифицирани и манипулирани", обеща Райков. "Чухме протестиращите, нека сега дадем думата на мълчаливото мнозинство от българския народ. Именно това изискват демократичните принципи, моралът и принадлежността ни към семейството на европейските демократични страни.

"Конкретни мерки в социалната сфера - ще спазваме стриктно зададената бюджетна рамка. Мерки в сферата на доходите, подобрявайки положението на българските пенсионери.

Служебното правителство е призвано да внесе увереност сред европейските ни партньори. Ще положим всички усилия по финансовата рамка 2014-2020 г., така че в този период да бъдат усвоени средствата от еврофондовете.

България няма да допусне компромис с демократичните ценности, с правата на човека, със съюзническите задължения, поети от България, като част от свободния свят. Няма да допуснем политика, която да постави под въпрос финансовата дисциплина.

Ще се противопоставим на всеки опит страната ни да бъде хвърлена в хаос. Ще защитим интересите на България и вярвам, че нашите европейски партньори ще бъдат рамо до рамо с нас", каза още Райков.

Водещи

Най-четени