Менда Стоянова: Имаме съвпадение по основните приоритети с ДПС 14.10 | 16:33

Партиите се разминаха за данъчното облагане и финансовите въпроси

От Теодора Кокаланова

След близо три часа преговори стана ясно, че победителят от предсрочните парламентарни избори ГЕРБ и третата политическа сила ДПС са постигнали съвпадение по основните приоритети. Това потвърди Менда Стоянова от ГЕРБ. 

По думите ѝ и двете партии са се запознали с програмите предварително. "Бяха обсъдени всички 18 програмни точки, на които ние държим. По 12 имаме пълно съвпадение, а по 6 имаме принципно съвпадение, но това са теми, по които разговорите могат да продължат", отбеляза Стоянова. 

Двете партии са постигнали съгласие за евроатлантическата ориентация на България, икономическият растеж и стимуилирането на инвестициите, инфраструктурните проекти, възстановяването на плащанията по еврофондовете. 

"Постигнахме съвпадение дори по точка сигурност, включваща присъединяването на България към Шенген и спирането на незаконната миграция", отбеляза още Стоянова. 

По думите ѝ тези 6, по които не е било постигнато пълно съвпадение, включват финансовата стабилност и данъчното облагане. "Имаме подкрепа за нашата данъчна политика, но различия по отношение на Сметната палата относно модела, който беше въведен от предишното правителство", подчерта Стоянова. 

И двете партии са се обединили за промени в Изборния кодекс. "Темата за задължително гласуване остава отворена", каза още Стоянова. 

Румяна Бъчварова обобщи, че екипът на ГЕРБ е взел решение да не продължава повече разговорите за съставяне на диалога, но да продължи диалога. По нейните думи такова е било искането на структурите на ГЕРБ. "Считаме, че създадената температура на политическа нетърпимост и несъгласие трябва да бъде надживяна. Затова ДПС трябва да получи една пауза от управлението на страната, за да започнем да градим нови отношения”, подчерта тя.

От ГЕРБ смятат, че е необходима широка парламентарна подкрепа, която изключва правителството на малцинството. ДПС обаче не са съгласни на този вариант, защото са против участието на Патротичния фронт и Атака във властта.

"Основната причина ГЕРБ да не покани ДПС в правителството е предисторията между двете партии”, посочи тя и допълни, че въпреки сходството в между политическите платформи на двете партии, в ГЕРБ не могат да разберат защо ДПС е участвала в една откровена анти-ГЕРБ коалиция при управлението на Пламен Орешарски.

Водещи

Най-четени