Местан иска касиране на изборите, защото не били честни 28.03 | 13:50

ДОСТ ще сезира Цацаров за патриотичната блокада на границата

От iNews.bg

ДОСТ не признава изборите за честни и демократични и иска те да бъдат касирани заради тотално нарушени изборни права на българските граждани, живеещи в Турция. Това заяви на специална пресконференция лидерът на партията Лютви Местан. Изгоненият чрез вътрешнопартиен преврат преди година и половина бивш председател на ДПС определи резултата на формацията си (2,86%) като "добър", подчертавайки, че новата му партия била едва на 6 месеца.

"ДОСТ не признава изборите за честни и прозрачно проведени в съответствие на Конституцията и Изборния кодекс. Изборите за 44- то НС са проведени в условия на тотално нарушение на изборните права на българските граждани, живеещи в Турция. След обявяване на официалните резултати от ЦИК официално ще искаме касиране на резултатите", заяви Местан.

"Категоричната ни оценка е, че Обединение ДОСТ, в частност партия ДОСТ, постигна уникален резултат за партия, която беше едва на 6 месеца от регистрацията си. Тези над 100 000 гласа разбиха монопола на ДПС в етнически смесените райони. Всеки един от тези 100 000 гласа е принос за българската демокрация, защото са гласове на доблестни и много смели български граждани, които подкрепиха ДОСТ, въпреки тоталната репресия, на която избирателите и обединението бяха подложени от страна на партиите и държавните органи", каза лидерът.

Според него постиганият резултат на ДОСТ щял да е достатъчен за влизане в 44-то Народно събрание, ако спрямо партията му не била разгърната "съзнателно планирана, агресивна кампания и противоконституционни и противозаконни действия".

"На границата самозабравили се лидери от т. нар обединени патриоти безчинстваха, упражнявайки и физическо насилие върху българските граждани, които идваха в родината си, за да осъществява конституционното си право на глас и да изпълнят задължението си по Изборния кодекс да гласуват. Хващането на тези беззащитни хора, в това число и беззащитни жени и блъскането им обратно към Турция, попречването да влязат свободно в родината си, изцяло покрива състава на престъпление", смята лидерът на ДОСТ.

Той ще сезира главния прокурор Сотир Цацаров, от когото иска пълно разследване на блокадата на границата от страна на "Обединени патриоти", като призова за сваляне на имунитета на лидерите на НФСБ и ВМРО Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

Водещи

Най-четени