Моторист, прегазил пешеходка, влиза в затвора за над две години 28.10 | 17:25

Съдът във Варна го осъди да лежи 2,5 години в затворническо общежитие от открит тип

От Елица Елефтерова

Ефективна присъда от две години и половина "лишаване от свобода" получи Диян Станчев, който уби с мотора си 20-годишно варненско момиче Лора.

Окръжният съд във Варна му присъди ефективната присъда в затворническо общежитие от открит тип, при първоначален общ режим и 4 години без право да управлява моторно превозно средство, съобщават от пресцентъра на съда.

Съдът призна вината на Станчев, затова че на 17 юли 2011 година, при управление на мотоциклет "Хонда" на пешеходна пътека не е пропуснал преминаващото момиче, нарушил е правата за движение, превишил е разрешената скорост и по непредпазливост е причинил смъртта на 20-годишната Лора Казанлиева.

Съдебният процес по този случай се провежда за втори път, след като Варненският апелативен съд отмени условната присъда на Диян Станчев, наложена му от Окръжен съд – Варна, през декември 2012 година, когато ВОС присъди 2 години лишаване от свобода, отложена с 4 години изпитателен срок на Диян, и го оправда по обвинението, че се е движил с несъобразена скорост.

В началото на тази година Варненският апелативен съд определи присъдата на ВОС като необоснована от фактическа и правна страна, защото съдът е подменил експертното заключение на назначената от него АТЕ и е изложил свои виждания за установените на мястото на катастрофата следи.

Втората съдебна инстанция поиска при новото гледане на делото да се попълни доказателствената съвкупност с всички обяснения на подсъдимия и всички относими доказателства, и ако е необходимо, да се назначи нова АТЕ с участието на трасолог.

След като на 12 юни тази година друг състав на ВОС започна повторното гледане на този казус, бе назначена допълнителна комплексна съдебномедицинска и автотехническа експертиза.

Петима бяха експертите – 3-ма автотехнически специалисти, 1 съдебен медик и 1 трасолог, изготвили новата експертиза, която съдът и страните по делото изслушаха и коментираха на видеостената, предназначена за представяне на веществени доказателства и експертни оценки.

Според тези експерти скоростта, с която се е движил Диян, е била 87,9 км/ч. Вещите лица са изследвали 2 варианта на трагичния инцидент. При първия Лора е направила няколко крачки на пешеходната пътека и е изминала повече от 2 метра, а при втория вариант, изследван от експертите, момичето е направило само една крачка, около 60 см.

След фаталния сблъсък тялото на пострадалата е търкаляно близо 20 метра. Защитата на Диян оспори изводите на петата експертиза и намери съществено противоречие в изводите между първия и втория ѝ вариант. Адвокатите твърдят, че подходът на вещите лица по отношение изследването на следата от гума, намерена на пътя, е неправилен.

Те поискаха от съда нова експертиза, но ВОС не позволи такава. Съдът отказа на защитата на Диян повторно изслушване на експертизата на проф. Серафимов. След този отказ адвокатите на подсъдимия поискаха отвод на председателя на състава заради съмнения от тяхна страна за безпристрастност при водене на процеса.

Съдът не намери основание за отвеждане на съдията и даде ход на процеса. След произнасяне на присъдата, с която Станчев е осъден да заплати общо 6388 лева разноски по делото и адвокатските хонорари на частните обвинители, съдът потвърди мярката за неотклонение "подписка" на подсъдимия.

Присъдата на ВОС подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Варненския апелативен съд.

Водещи

Най-четени