НС все пак заработи, отхвърли поредно вето на президента 02.09 | 12:12

Със 133 гласа парламентът потвърди отново върнатите текстове в Закона за за подземните богатства

От iNews.bg

В първия работен ден от новия парламентарен сезон депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху част от промените в Закона за подземните богатства, предаде репортер на БГНЕС.

Със 133 гласа "за", 1 "против" и 1 "въздържал се" парламентът отново потвърди новите текстове, с които държавният глава изрази несъгласие и върна за ново обсъждане в началото на лятото. Това е 22-то поредно вето на президента от началото на мандата му, а само два пъти то е било уважавано от законодателния орган.

На първо място това е предвидената възможност кандидат за концесия за добив на подземни богатства да доказва финансови и технически възможности и чрез трето лице, но без да отговаря солидарно с него".

В мотивите си от президентската институция посочват, че общо четири текста трябва да бъдат преосмислени от парламента. На първо място това е това е предвидената възможност кандидат за концесия за добив на подземни богатства да доказва финансови и технически възможности и чрез трето лице, но без да отговаря солидарно с него. На второ – разширените права на концесионера за дейности извън очертанията на находището, а на трето – срокът на концесията за добив, който вече може да достига 60 години. Последният текст е свързан с отказа за предоставяне на концесия по целесъобразност по непредвидени обстоятелства. Уредбата прехвърля риска изцяло върху държавата и по-конкретно върху Министерство на енергетиката.

Минната индустрия и Министерство на енергетиката са оборили президентските мотиви, увери председателят на ресорната парламентарна комисия Валентин Николов.

От енергийното министерство пък по-рано се похвали с повишена събираемост на концесионните такси в полза на хазната.

Водещи

Най-четени