Над 10 хил. чужденци следват в България 09.05 | 14:35

Но трябва да се либерализира приемът на чуждестранни студенти, смята образователният министър

От Кремена Бедерева

Трябва да се предприемат законодателни промени, които да либерализират режима за приемане на чуждестранни студенти в българските университети. Това коментира образователният министър Сергей Игнатов по време на организирана от омбудсмана Константин Пенчев кръгла маса по темата.

По време на дискусията стана ясно още, че много университети имат желание да открият свои филиали в страни, където това е възможно, допълва още Дарик радио. Сред другите обсъдени идеи е да отпадне изискването чуждестранните студенти да полагат изпит по български език, когато обучението е на чужд език.

Образователният министър призова предложенията да се обобщят и допълни, че се надява законодателните промени да са факт преди началото на учебната година през есента.

Образователният министър Сергей Игнатов коментира, че за да се повиши конкурентоспособността на българските университет, трябва да се либерализира приемът на чуждестранни студенти. От друга страна трябва да се създаде възможност български университети да отворят свои филиали в страни, където това е възможно.

"Ние не бива да очакваме в бъдещите години "златен дъжд" от страна на бюджета, но е грехота и престъпление да пренебрегнем този "златен дъжд" и да затворим вратите си, когато много хора от света биха желали по някаква причина, но винаги те са мотивирани, да завършат образованието си при нас", добави министър Игнатов.

По време на дискусията стана ясно, че 80 000 български студенти учат в чужбина. За сметка на това над 10 хил. са чужденците, които са избрали да следват в България, обясни председателят на образователната комисия в парламента Огнян Стоичков.

"Това е добре за нашата българска образователна система, защото на икономически език това е износ на образователна услуга. Нашият образователен продукт е търсен както от нашите съседи, така, дай Боже, и по-засилено и от студенти от Европейския съюз", обясни Стоичков.

От асоциацията на частните университет предложиха в Закона за висшето образование да залегне промяна, с която да отпадне изискването чуждестранни студенти да полагат изпит по български език, когато обучението е на чужд език. Идеята им беше подкрепена и от председателя на Съвета на ректорите проф. Борислав Борисов.

"Не виждам как един чуждестранен гражданин ще стане студент, след като трябва да се яви на изпит по български език, независимо, че той идва и ние го включваме в обучение на английски език. Ние сме ги прогонили с пушечен изстрел", категоричен бе проф. Борисов.

Водещи

Най-четени