Намериха водопровод от Златния век 16.04 | 10:01

Съоръжението е захранвало с вода царския дворец на Симеон Велики

От Лазар Тодоров

Средновековен водопровод, захранвал царския дворец на втората българска столица, е открит на централна улица във Велики Преслав. Това е станало по време на изкопни работи на строители, работещи по проект за обновяване на водния цикъл на града, съобщи на БТА директорът на Археологическия музей в града Пламен Славов.

Водопроводът е открит на около четири метра под уличната настилка от работещите на обекта. Те сигнализирали за находката в общинската администрация, след което кметът на града Александър Горчев е разпоредил изкопните работи да спрат и да започнат археологически проучвания, заснемане и протоколиране на структурата му.

Според Славов тя е съставена от дялани варовикови блокове и хоросан.

По думите му направената към момента датировка на водопровода е от края на  и началото на десети век, времето по което управлява Симеон Велики. Водопроводът започва от планинската местност "Дервиша", след което са установени две негови разклонения - към съвременния и към стария град, уточни Славов и допълни, че разклоненията на водопровода може да са повече, но към момента са установени само две.

По думите му по това време има исторически данни, че има изградени водопроводи единствено в Римската империя (респективно Византия) и в България. Той припомни, че канализации в европейските държави на запад от България са направени значително по-късно през вековете.

Пламен Славов уточни, че с цел запазване на средновековния водопровод се предвижда новата канализация на Велики Преслав да бъде изградена по-високо спрямо канала от края на девети и началото на десети век.

Преди това средновековното съоръжение ще бъде почистено, документирано и покрито с материала геотекстил, спрямо съвременните изисквания за съхранение на археологическите обекти, каза още той.

По средновековния водопровод повече от 11 века продължава да тече вода, потвърди Славов като уточни, че е чувал за това от старите хора в града и, че предстои проучване по въпроса.

Водещи