Не откриха растителни мазнини в киселото мляко 04.07 | 18:55
Изследване на Асоциация "Активни потребители" и УНСС тества 16 марки кисели млека

Подобряване на качеството на млечните продукти са установили два сравнителни теста на 19 марки пакетирано краве сирене и 16 марки кисели млека с масленост 3,6 %. Изследването е направено съвместно между Асоциация "Активни потребители” и УНСС по проект, финансиран от фонд "Научни изследвания”.
Идеята е била да се сравни качеството на продаваните продукти в търговската мрежа, за да може потребителите да вземат информирано решение. Като цяло резултатите са обнадеждаващи. Тестването на краве сирене по този начин се прави за трети път (след 2005 и 2008 г.), а на кисело мляко за втори път (след 2005 и 2006 г.).
Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обяви, че не са открити растителни мазнини в 16 марки кисели млека. Резултатите показват, че производителите спазват стандартите, влагат истинско мляко и не нарушават ветеринарните, санитарни и хигиенни изисквания, коментира министърът.
Според него Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще продължава да бъде безкомпромисна към нарушителите и да следи за контрола и безопасността на продуктите. Не трябва да има спад в контрола, категорично заяви той.
Министър Найденов каза, че БАБХ отново ще започне да проверява дали търговските обекти спазват изискването да отделят продуктите с растителни мазнини и да ги обозначават.
Председателят на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов обяснява пред агенция "Фокус" как да се различават добрите сирена от некачествените. Според него сирената с растителни мазнини се познават дори чисто визуално.
Те нямат почти никакви шупли, с изключително гладка консистенция са и са много ярко снежнобели, докато нормалното сирене има леко кремав оттенък. Друг отличителен белег е цената, обяснява още Николов.
От асоциацията са установили обаче повишено съдържание на сол при сирената. Все още има марки, в които се слага повече сол, отколкото е здравословно, посочва още председателят на "Активни потребители”.
2,9 % от общата маса на продукта е бил най-ниският процент на сол в едно от изследваните сирена, в останалите обаче солта е била доста повече – над 3,5 до 5,7 %. За сравнение според БДС за сиренето солта не трябва да бъде повече 3,5 % на един килограм.
"На нас ни се иска солта да е 3-3,5 %. Естествено никой не може да им забрани да влагат повече сол, но е хубаво тя да е по-малко от здравословна гледна точка”, обясни Николов.
Водещи
-
Предложение от ГЕРБ - СДС в СОС: 30% увеличение на заплатите на актьорите в 4 общински театъра
Големият проблем, според общинския съветник е, че "зад тази вихрушка от страсти Бонев и...
24.04 | 18:00
-
Всичко, което трябва да знам за предизвестието за напускане на работа
Всеки от нас е изпадал в трудната ситуация да знае, че скоро ще остане без работа, а да няма...
24.04 | 17:45
-
Нов случай на дете болно с менингокова инфекция има в столична детска градина
Става дума за малко дете, което е настанено за лечение в Педиатричната болница "Иван Митев".
24.04 | 17:30
-
Засилени мерки в Банско: Проверяват пазарите заради чума по животните
От Община Банско апелират всички стопани, фермери и търговци на животни да спазват стриктно...
24.04 | 17:15
Най-четени
-
Костадин Костадинов: Толкова е жалко и унизително, че няма накъде повече
Председателят на "Възраждане" направи паралел между сегашното медийно отразяване
24.04 | 10:30
-
Учител пребил дъщерята на министър-председател
Скандалът Бетарам, който се разраства от няколко месеца, разклати позицията на премиера.
24.04 | 15:00
-
На 87 години почина легендарната журналистка на БНТ Даниела Кънева
През 2020 г. президентът Румен Радев я удостои с Почетния знак на държавния глава за нейния...
24.04 | 10:00
-
Министър Митов: Случаят с починалия мъж при полицейско задържане в Казанлък е срам за МВР
Във връзка с детето, което изчезна в края на миналата година в гурковското село Конаре Христов...
24.04 | 13:45