Не откриха растителни мазнини в киселото мляко 04.07 | 18:55
Изследване на Асоциация "Активни потребители" и УНСС тества 16 марки кисели млека
Подобряване на качеството на млечните продукти са установили два сравнителни теста на 19 марки пакетирано краве сирене и 16 марки кисели млека с масленост 3,6 %. Изследването е направено съвместно между Асоциация "Активни потребители” и УНСС по проект, финансиран от фонд "Научни изследвания”.
Идеята е била да се сравни качеството на продаваните продукти в търговската мрежа, за да може потребителите да вземат информирано решение. Като цяло резултатите са обнадеждаващи. Тестването на краве сирене по този начин се прави за трети път (след 2005 и 2008 г.), а на кисело мляко за втори път (след 2005 и 2006 г.).
Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обяви, че не са открити растителни мазнини в 16 марки кисели млека. Резултатите показват, че производителите спазват стандартите, влагат истинско мляко и не нарушават ветеринарните, санитарни и хигиенни изисквания, коментира министърът.
Според него Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще продължава да бъде безкомпромисна към нарушителите и да следи за контрола и безопасността на продуктите. Не трябва да има спад в контрола, категорично заяви той.
Министър Найденов каза, че БАБХ отново ще започне да проверява дали търговските обекти спазват изискването да отделят продуктите с растителни мазнини и да ги обозначават.
Председателят на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов обяснява пред агенция "Фокус" как да се различават добрите сирена от некачествените. Според него сирената с растителни мазнини се познават дори чисто визуално.
Те нямат почти никакви шупли, с изключително гладка консистенция са и са много ярко снежнобели, докато нормалното сирене има леко кремав оттенък. Друг отличителен белег е цената, обяснява още Николов.
От асоциацията са установили обаче повишено съдържание на сол при сирената. Все още има марки, в които се слага повече сол, отколкото е здравословно, посочва още председателят на "Активни потребители”.
2,9 % от общата маса на продукта е бил най-ниският процент на сол в едно от изследваните сирена, в останалите обаче солта е била доста повече – над 3,5 до 5,7 %. За сравнение според БДС за сиренето солта не трябва да бъде повече 3,5 % на един килограм.
"На нас ни се иска солта да е 3-3,5 %. Естествено никой не може да им забрани да влагат повече сол, но е хубаво тя да е по-малко от здравословна гледна точка”, обясни Николов.
Водещи
-
АП изезе с обширна статия за падането на кабинета Желязков и предсрочните избори
Новите избори, които ще са осмите от 2021 г., вероятно ще доведат до силно фрагментиран...
13.12 | 18:00
-
На извънреден събор: Дадоха мандат на ръководството на БЛС да подпише нов НРД
Ще се настоява за не по-малко от 10% ръст на цените на клиничните пътеки
13.12 | 17:40
-
Петър Чолаков: Вървим към втора фаза на избори след изборите
Ние сме си виновни, не Борисов и Пеевски - докато има балами, ще има и тарикати, категоричен е...
13.12 | 17:00
Най-четени
-
Васил Божков: Ще финансирам младите да влязат в парламента
Бих подкрепил партия на президента Радев с две ръце, заяви биснесменът-политик
13.12 | 15:00
-
Весела Чернева: Италия, Малта и България неприятно изненадаха Брюксел
С позицията си те се присъедиха към скептицизма на Белгия за руските активи
13.12 | 16:20
-
Бойко Борисов: В ГЕРБ никога не сме управлявали напук!
Лидерът на ГЕРБ бе на среща с членове и симпатизанти на партията в Силистра
13.12 | 10:00
-
Божанков, ПП-ДБ: Висшата и нечовешка арогантност събори правителството
Протестът беше заради потъпканото достойнство на българския народ, каза той
13.12 | 12:40