Нивото на река Дунав при Русе се повиши до 80 сантиметра, но остава далеч от критичната граница 20.09 | 16:00

Важна роля в превенцията на наводнения по българо-румънския участък на реката играят и шлюзовете "Железни врата" в Сърбия

От iNews.bg

Нивото на река Дунав при Русе се повиши до 80 сантиметра, но остава далеч от критичната граница

Въпреки наводненията в Будапеща, българският участък на река Дунав не е застрашен от преливане. Данните на Изпълнителната агенция за проучване и поддържане на река Дунав (ИАППД) показват, че водното ниво при Русе се е покачило до 80 сантиметра, което е значително под критичната граница от 9 метра, информира Русе Медиа.

Инженер Ивелин Занев, изпълнителен директор на ИАППД, обясни спецификата на реката в различните ѝ участъци: "В горното и в средното сечение спецификата на реката е, че там бреговете са доста по-тесни. За сравнение можем само да кажем, че ако в австрийския участък средно сечението между двата бряга е около 400 метра, тук, в нашия участък, имаме райони, където разстоянието между българския и румънския бряг е до километър, километър и 200 метра, което предполага възможности за поемане на по-големи водни количества".

По протежението на река Дунав в Северна България са разположени 19 хидрометрични станции, които осъществяват постоянен мониторинг на водното ниво. Измерванията се извършват на всеки 15 минути, а информацията се предава своевременно на областните управители, службите за пожарна безопасност и защита на населението, както и на всички други заинтересовани институции.

Историческите данни показват, че най-високото регистрирано ниво на река Дунав при Русе е било през април 2006 година, когато водата е достигнала 9,12 метра. Това остава рекордна стойност от началото на воденето на статистика за региона.

Важна роля в превенцията на наводнения по българо-румънския участък на реката играят и шлюзовете "Железни врата" в Сърбия. Те спомагат за регулирането на водния поток и намаляват риска от внезапни покачвания на нивото в долното течение на Дунав.

Въпреки сравнително ниското ниво на реката в момента, експертите от ИАППД продължават да следят внимателно ситуацията и да анализират данните от хидрометричните станции. Това позволява бързо реагиране при евентуална промяна в обстановката и навременно информиране на отговорните институции и населението в крайдунавските райони.

Водещи

Най-четени