Нова мощност в АЕЦ "Козлодуй може да заработи след 2030 г. 09.09 | 20:34

Алтернатива на тези централи няма

От Елица Елефтерова

В случай, че има решение за нова мощност в АЕЦ "Козлодуй", то тя ще заработи със сигурност в третото десетилетие на този век. Това заяви пред БНР шефът на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов относно разрешението на Агенцията за ядрено регулиране ценралата да търси площадка за нови ядрени мощности.

Изборът на площадката е една от стъпките. Трябва да бъде направен технико-икономически анализ, който практически до края на месеца ще приключи.

След това трябва да бъде направено обобщаване и сравнителна оценка на предложените площадки от фирмата, която работи по този въпрос. Така в началото на другия месец ще бъде направен технически съвет в централата, за да се реши коя от тези площадки ще бъде избрана за изграждането на нова мощност.

Третата стъпка е да приключи общественото обсъждане на ОВОС за този обект. Там вече има процесура в МОСВ.” Изпратили сме доклад за ОВОС, който до един месец те трябва да ни върнат с одобрение или не, надявам се с одобрение и тогава да проведем обществено обсъждане”, посочи Генов.

Събраните документи трябва да бъдат одобрени от АЯР и да бъдат подготвени и внесени чрез ресорния министър за разглеждане в Министерски съвет, които да вземат решение, стана ясно от думите му.

В България решение за изграждане на нова атомна централа може да вземе Министерски съвет, посочи още Генов и допълни - "Надявам се в началото на следващата година, ако бъде взето политическо решение, да се тръгне по останалите стъпки. Процесът е дълъг. Ако има решение за нова мощност в "Козлодуй", ще заработи със сигурност в третото десетилетие на този век.

България трябва да строи и атомна централа в Белене, и седми блок в Козлодуй, сигурно след това и осми, защото алтернатива на тези централи няма, коментира експертът.

Той обяви и, че на 20-ти септември спират Шести блок за планов годишен ремонт и презареждане. Ремонтът ще продължи до края на октомври. Това няма да усложни енергийната обстановка в страната, категоричен е той.

Водещи

Най-четени