Образователният министър не иска религия в училище 05.03 | 15:20

В присъствието на патриарх Неофит проф. Тодор Танев заяви, че е против това религията да стане задължителен учебен предмет

От iNews.bg

"Аз съм против това религията да стане задължителен учебен предмет".

Това заяви министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев в отговор на въпрос дали е възможно религията да стане задължителен учебен предмет в българското училище.

Той коментира темата, след като се срещна днес в Синодалната палата с патриарх Неофит и с Ловчанския митрополит Гавриил.

"В момента религията е разтворена в няколко учебни предмета, които се изучават", посочи министър Танев. Той добави, че вероятно чрез новия закон за предучилищното и училищното образование и свободата, която той създава за известно адаптиране на всяко отделно училище към учебните програми, ще има възможност за по-голяма координация на това, което се изучава в момента, и за добавянето на някои нови елементи.

Министър Танев отбеляза, че под религия не разбираме единствено и само християнската религия, а говорим и за официално признатите вероизповедания, което е европейски морален закон. Духовността е част от създаването на човека, независимо дали това е човекът на миналото, или на бъдещето, каза министър Танев.

Той заяви, че религията не е отживелица и добави, че религията е преди всичко тук и сега, и тя ни трябва. Българската духовност се е крепила на религията, посочи министър Танев.

Той съобщи, че очаква да получи от Светия синод на БПЦ синтезирано становище, което се отнася за второто четене на законопроекта за училищното и предучилищното образование.

От своя страна Ловчанският митрополит Гавриил заяви, че Българската православна църква никога няма да се откаже от искането си за въвеждането на обучението по религия в задължителната програма в училище, но това не означава, че искаме всички деца задължително да изучават една религия.

"Ние искаме, както се прави в повечето страни в Европа, да се изберат няколко модула - няколко традиционни за дадена страни религии - от две до четири, да се изберат и един-два светски предмета, които възпитават - като "Етика", например, и от тези предмети родителите да са задължени да изберат един, който да стане за децата задължителен", обясни митрополит Гавриил какво точно е искането на БПЦ за изучаването на религията в училище.

Той поясни, че в този случай родителите може да изберат за своите деца да учат в училище "Православие" или "Етика". Ловчанският митрополит каза, че сега предметът "Религия" се изучава в училище като свободноизбираем или задължителноизбираем и добави, че намаляват учениците, изучаващи този предмет, защото няма създадени подходящи условия за него в българското училище.

Една от причините е, че повечето от жените, завършили богословие, не могат да се реализират като преподаватели по религия, защото ще получават малки хонорари и няма да имат осигуровки, посочи митрополит Гавриил.

Водещи

Най-четени