Обсъждат мерките срещу шапа с турската страна 25.03 | 07:20

Причината за спешната сбирка са потвърдените нови огнища по границата

От Елена Коцева

В Пловдив започва тристранна среща между експерти на ЕК, българската и турската ветеринарни служби. 

Причината за спешната сбирка са потвърдените нови огнища на смъртоносната за животните болест шап в селата Граничар и Кирово по турската граница.

iNews припомня, че вчера министър Мирослав Нейденов бе категоричен, че новата епидемия е по вина единствено на турската страна, тъй като е безконтролно отворен доскоро блокираният "портал” на общата граница.

Така българските крави ходят на паша в турските територии и обратното, което е довело до новото разпространение на болестта. 

В момента при заразата се касае за същия щам на шапа, който преди месеци порази животните по българо – турската граница. 

В тази връзка турската страна ще бъде притисната от Европейският контролен орган да предприеме незабавни мерки за механично затваряне на българската граница, която се явява външен периметър на Общността и по този признак, обясни земеделският министър. 

Над 170 животни, предимно едър рогат добитък вече се унищожават от българска страна, за да се спре разпространението на заразата. В момента се очаква да излязат и пробите от още три села, за които има съмнение за заразата. 

Стопаните ще бъдат напълно обезщетени, обеща министър Мирослав Найденов. 

Той предупреди, че ако турската стана не предприеме незабавно реципрочни мерки, плюс пълна имунизация на животинските стада, България ще бъде принудена да затвори отново с телени заграждения границата си, тъй като няма намерение да поема по чужда вина наказателни мерки от ЕК.

Тази мярка поискаха областни управители и кметове още по време на първото избухване на заразата – в началото на годината, когато се наложи да бъдат умъртвени животните в селата Кости, Граматиково и Резово.

Водещи

Най-четени