Ожесточени дебати още в първия работен ден на депутатите след ваканцията 13.01 | 20:00

Акцент беше поставен върху предстоящите избори

От iNews.bg

Пленарният звънец даде начало на последния сезон на 44-ото Народно събрание. Политическите речи бяха подчинени на задаващите се избори за нов парламент.  Управляващите поискаха президентът да насрочи избори час по-скоро, а опозицията атакува властта.

Последната пленарна сесия за депутатите започна с равносметка. Управляващите отчетоха, че не са допуснали държавата да влезе в хаос, но опозиционните отправиха критики към властта. Още преди официално президентът да е обявил дата за вота, политическите сили вече гледат натам.  ГЕРБ поискаха изборите да са на първата възможна дата - 28 март. Според БСП и ДПС изборите ще дадат възможност за промяна в модела на управление.

С химните на България и Европейския съюз започна първото заседание от последния сезон на този парламент. Което очаквано се отрази и на политическите изявления.

"Някои политици и политически сили от сега започнаха атака към честността на предстоящия вот. Призовавам да избягваме внушенията, че има манипулации, а най-голям губещ ще е българската демокрация”, заяви тя.

Управляващите отчетоха, че са удържали на натиска и не са допуснали държавата да влезе в хаос.

"Президентът поиска страната да остане без парламент и редовно правителство в пиковата фаза на здравната криза. Днес ние се убедихме, че постъпихме правилно останахме като не се съобразихме с неговите призиви, чиято  несъстоятелност вече е видима за всички. Разумното решение е изборите да бъдат проведени възможно най-рано”, заяви Даниела Дариткова.

От "Обединени патриоти” обясниха защо е било важно да не се стига да оставка.

"Ако се бяхме поддали на уличния и медиен натиск, и бяхме предали страната на политически хаос, много е вероятно днес България да няма нито бюджет, нито избран бюджет – тоест нито финансов ресурс, нито адекватна организация за справяне с кризата”, смята Искрен Веселинов.

БСП атакуваха управляващите, но и очертаха техните приоритети в предстоящата предизборна програма.

"За 4 години вие продължихте да развивате 2 паралелни Българии – една телевизионна и еднареална. Можем да изградим модерна България и смята, че изборите ще сложат началото на това – ново начало за промяна на модел, порочен модел” , заяви Нинова.

ДПС поискаха промяна в управленския модел.

"Предстоят може би най-важните избор слез 1989 година насам. Ако използваме терминологията на  covid кризата – как и за колко време ще се справим с вируса ГЕРБ, който унищожава демокрацията и свободата в България”, попита председателят на ДПС.

"Воля” очерта, че в се задава съдбоносна година на два избора за парламент и президент. Работата на депутатите продължи с програмата от дневния ред. А политическите сили очакват президентът да издаде указ с точната дата на парламентарния вот.

Водещи

Най-четени