Омбудсманът: Най-много жалби има срещу топлофикации, ЕРП-та и ВиК 01.02 | 16:55

Мая Манолова кани у нас еврокомисар заради таксата „сградна инсталация“

От iNews.bg

Хората най-често се оплакват от топлофикациите, електроразпределителните дружества, мобилните оператори и ВиК-компаниите. Срещу тях са били насочени над 60% от жалбите на хората. Това е равносметката от първите 100 дни на Мая Манолова на поста омбудсман. Доставчиците на обществени услуги са най-често критикуваните от потребителите. От стъпването на Манолова в длъжност на 8 октомври 2015 г. насам срещу такива компании в ръководената от нея институция са постъпили общо 888 жалби. Най-много са тези срещу топлофикациите – 216. На второ място са ЕРП-тата, срещу които жалбите са 129, а веднага след тях се нареждат мобилните оператори със 115. Четвъртата позиция е ВиК-операторите, срещу които са постъпили 90 жалби, съобщават от пресцентъра на институцията.

Проблемите на хората с топлофикационните дружества ще продължат да са във фокуса на работата на омбудсмана и в бъдеще. Утре Манолова ще внесе втората си жалба в Конституционния съд срещу текст от Гражданския процесуален кодекс, който регулира присъждането на юрисконсултски възнаграждения на юридически лица, институции, еднолични търговци в съдебен процес, с които топлофикациите товарят клиентите си с т.нар. "такса юристконсулт". Според нея е стандартната практика юрисконсултите да получават заплати, а сумите от въпросната такса служат за неоснователно обогатяване на монополните дружества.

Омбудсманът обяви и че изготвя и писмо до еврокомисаря по правосъдието, потребителите и равенството на половете Вера Юрова. Идеята е тя да бъде запозната с проблемите на българските граждани с такса "сградна инсталация" на "Топлофикация" и противоречивата съдебна практика у нас. "Искам да поканя г-жа Юрова в България, за да види абсурдната ситуация, в която се намират българските потребители, включително и такива, които живеят на последните етажи в кооперация, в която няма тръби, но въпреки това са длъжни да плащат такса "сградна инсталация", подчертава Манолова.

Общественият защитник коментира и новите цени на винетките, които от днес са на пазара. "На всички български граждани искам да кажа, че въпреки висящото производство за винетните стикери, което утре ще се гледа във ВАС, те трябва да си закупят винетки и да бъдат изрядни", каза омбудсманът. Тя съобщи, че не се е отказала от идеята си за въвеждането на еднодневни винетни стикери и през следващите дни ще инициира среща с министрите на финансите Владислав Горанов и на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Водещи

Най-четени