Омбудсманът ще сезира прокуратурата за парка зад хотел „Санкт Петербург” 15.04 | 10:44

Протестиращи я дариха с цветя

От iNews

Националният омбудсман Мая Манолова ще направи пълна проверка на документацията относно парка зад хотел "Санкт Петербург” в Пловдив, след което се очаква да сезира прокуратурата. Това съобщи самата тя в неделя пред протестиращите вече близо месец хора, които в неделния следобед я посрещнаха с цветя.

Децата на живеещите около парка подариха на Манолова букети с бели хризантеми, а председателят на Инициативния комитет на протестиращите в защита на парка Асен Костов й даде саксия с бяла орхидея. "Искаме си парка”, "Не искаме поредния жилищен мастодонт”, "Искаме да има къде да играем”, й казаха и малки, и големи по време на протеста, пише "Монитор".

Манолова веднага прие да се включи и в подписката с искане да бъде запазен паркът, като зелена зона и да не бъде застрояван. Преди да се подпише, тя внимателно прочете какви са исканията на хората в една от многото им тетрадки с подписи. Разбра, че вече над 6 000 пловдивчани са се подписали в защита на парка, сред които и много деца.

"Да, мога да кажа, че е имало опит и намерения да се промени предназначението и  от "зелена площ”, да се направи опит да стане за "обществено обслужване”, тоест паркът да бъде застроен. Може би първата стъпка за това е било безобразното отсичане на 67 дървета, което пък от друга страна е свършило своята работа и е предупредило гражданите, че има опит да се посегне на парка”, заяви тя пред протестиращите. След това уточни, че екипът й ще направи пълна проверка на документите, които се съхраняват в община Пловдив и ще отправи препоръки в Общия устройствен план (ОУП) и в Подробния устройствен план (ПУП) мястото да бъде отбелязано като зелени площи и да не се правят никакви опити да се променя предназначението му. Второто обещание, което даде пред протестиращите националният омбудсман, бе да се направи проверка в община Пловдив и в Министерство на отбраната (МО) защо двата публични обекта, които са в територията на парка – подземните бункери в МО и обществената тоалетна на община Пловдив, мистериозно са изчезнали от кадастралната карта. "Би следвало те да имат своите кадастрални номера и да са отбелязани по предвидения за това ред. Така че ще настояваме това да бъде направено. Тоест, общината и държавата да си влязат във функциите и да защитават своята собственост”, каза Мая Манолова.

Третият ангажимент, който тя пое пред протестиращите, е да направи пълна проверка как са били отрязани 67 дървета от парка зад хотел "Санкт Петербург”. "Дали кметът на Пловдив е изпълнил своите ангажименти по член 63 от ЗУТ, дали дърветата са били надлежно картотекирани, дали в публичния регистър, който трябва да има община Пловдив за всички паркове, зелени площи и дървесна растителност, са били надлежно отбелязани отсечените дървета, кой как и защо е издал разрешителните за строеж и дали те са били спазени?”, зададе отсега въпросите, на които ще се търси отговор, Манолова. Тя бе категорична, че в зависимост от резултатите след всички тези проверки, има намерение да сезира прокуратурата.

Водещи

Най-четени