Отдават ли университетите помещения под наем за кръчми? 01.03 | 10:49

50% от дискотеките в "Студентски град" са под наем в помещения на учебните заведения

От Деляна Петкова

Софийският университет не давал помещения под наем в "Студентски град" за дискотеки. Това заяви в ефира на Нова телевизия ректорът на учебното заведение проф. Иван Илчев. Той участва в дискусия по повод последния трагичен инцидент в студентските общежития, когато 19-годишният младеж Марио почина след сбиване в един от блоковете.

Според депутата от ГЕРБ Александър Ненков обаче половината от дискотеките в "Студентски град" са под наем в помещения на университети. Той допълни, че по негови данни дори и Софийският университет отдава помещения под наем за увеселителни заведения. В дискусията се включи още и председателят на Съвета на ректорите проф. Ваньо Митев.

Той коментира, че не знае дали университети по принцип отдават помещения под наем за дискотеки, но беше категоричен, че Медицинският факултет не го прави. "Не отдаваме помещения под наем нито за дискотеки, нито за каквото и да било друго", допълни той.

Всички участници в разговора обаче бяха категорични, че в "Студентски град" няма кампус в истинския смисъл на думата. Там просто е сложена една ограда, а на 30 метра от нея има кръчми и ресторанти.

"Кампусът е място за интелектуален и духовен живот", коментира още ректорът на СУ. Според него е имало идея за построяването на огромен кампус от западен тип. През 70-те години в района между село Лозен и пътя за Пловдив е започнало и строителство на част от сградите, като техните "останки" още се виждат.

"Идеята умира обаче с кризата в края на 70-те – началото на 80-те години", допълни проф. Илчев. "Каквото и да се прави с тези общежития – те няма как да станат кампус", смята още той.

За депутата Александър Ненков проблемът не е в кампуса. Той посочи още, че във Франция, в центъра на Париж има общежитие – без огради, без ограничения. За него решенията за справяне с проблема също са две – общежитията да минат под шапката на образователното министерство и да се въведе строг контрол за отдаване на търговските площи.

Второто решение е там, където университетите имат търговски площи, да бъде забранено да бъдат отдавани за заведения.

Представителите на студентите коментираха от своя страна, че не може да се забрани на университетите да се забрани да отдават помещения за кръчми и дискотеки, казина и т.н., а от друга страна на другите търговски субекти да имат право да строят или отдават под наем площи за увеселителни заведения. Те призоваха да бъде променен закона.

Водещи