Още едно огнище на африканска чума по свинете – този път в Монтанско 25.07 | 12:00

Утре аграрното министерство свиква ловните съюзи, за да ги информира за новите мерки

От iNews.bg

Вчера беше намерена нова умряла дива свиня в Монтана. По-късно днес ще бъде обявено новото огнище. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева преди откриването на първата дискусия за новата Обща селскостопанска политика 2021-2027, предаде БГНЕС.

"Към днешна дата 19 са огнищата при домашната свиня , 20 са случаите при дивата свиня за тази година. От тези огнища, които са тип домашна свиня, два са промишлените свинекомплекси, останалото са лични дворове", подчерта Танева.

Тя добави, че ситуацията в страната вече не изисква превенция, а мерки за справяне със заболяването и затова те ще бъдат променени.

"Утре сутринта ще поканим председателите на ловните съюзи, сдружения и горските, за да ги запознаем с новите мерки, които ни бяха дадени като препоръки от двама експерти на Европейската комисията по здравеопазване, които вчера бяха на терен в огнищата в Северна България и Бръшлен. Те ще бъдат оформени в правила и заповеди. Ловните дружинки ще претърсят инфектираните зони, за да откриват трупове на дива свин, за да се намали популацията", каза още тя и призова стопаните да разберат проблема и да не укриват прасетата си.

Танева коментира отправените от Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис критики от действията на българските власти във връзка с африканската чума по свинете. Тя каза, че те имат добро партньорство помежду си и заедно с тях са успели да разрешат проблема с нодуларния дерматит при говедата.

Министърът увери още, че се упражнява стриктен контрол върху свинското, което отива в магазинната мрежа и припомни, че заразеното месо не е опасно за здравето на хората, но е пагубно за икономиката и индустриалното свиневъдство, което задоволява близо 50% от местното потребление на свинско.

По отношение на искането на БСП да аде обяснение за болестта пред депутатите, Танева каза, че това е заиграване с проблема и призова политиците да не използват ситуацията за политически цели.

Водещи

Най-четени