Павлова: Ставаме заложници на тираджии 04.12 | 09:45

Пътищата в цялата страна са почиствени, увери тя

От Ралица Стоянова

В София и в цялата страна пътищата са почистени и ситуацията е спокойна. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред БНТ.

"Имаше 20 аварирали ТИР-а на Прохода на републиката, нямаха вериги, само там имаше малко затруднение. Но вече няма бедстващи и аварирали. Проходът на Републиката вече е отворен”, обясни тя. През нощта се е налагало да се затварят проходите през един час за почистване.

"Имаме проблем с превозващите ТИР-ове - те не спазват ограниченията. През нощта влязоха в насрещното движение на Хаинбоаз даже в желанието си да преминат. Ставаме заложници на невъзпитани шофьори на ТИР-ове", коментира Павлова.  Тя добави, че служителите на полицията са се опитали да ги спрат, но неуспешно и 20 ТИР-а са навлезли в насрещното движение и в трите ленти. "Проходът беше задръстен заради вироглавостта на тези тираджии".

Тя съобщи, че няма изоставени коли по пътищата. "Започваме добре, тепърва предстои да видим цяла зима. Павлова апелира, преди да се тръгне на път, да се проверява сайта на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) - там информация за пътната обстановка. Има и горещ телефон – 0 700 1 30 20".

Проблемът с ТИР-овете обаче май не е изцяло решен, както твърди Павлова. Тежкотоварни камиони, необорудвани със зимни гуми, са причинили затруднение на движението по пътищата на Великотърновска област тази сутрин, съобщи областният управител Пенчо Пенчев, цитиран от БТА.

По думите му аварирали камиони са блокирали за известно време движението в района на село Моравица, община Стражица, по главен път София-Варна, в участъка на разклона за село Пушево и в Прохода на Републиката на два километра след Предела в южна посока. Движението е възстановено навсякъде с техника на Районно пътно управление във Велико Търново.

Снощи закъсали ТИР-ове блокираха изходите на София.

Водещи