Пак промени в НПК под натиск на общественото мнение 17.10 | 10:00

Причините за промените са много

От Ани Романова

В края на миналата седмица Обединените патриоти внесоха промени в Наказателно-процесуалния кодекс, свързани с отпадане на съкратеното съдебно производство.

Поводът бе убийството на журналистката от Русе Виктория Маринова, но причините са много повече, както казаха вносителите.

По сега действащото законодателство, ако едно лице се признае за виновно, може да се ползва от условията да получи съкратено следствие и съответно намалена присъда.

В някои случаи заподозреният може дори да не се признае за виновен, може само да подпише, че е съгласен с всички документирани доказателства.

В тази хипотеза някои юристи направиха една проста сметка, че взимайки предвид най-различни обстоятелства, заподозряно в много тежко престъпление лице (убийство, серийни убийства, тежък рецидив на грабежи и т.н.) може да получи присъда 10-15 години, при положение, че при подобни случаи Наказателният кодекс предвижда най-строгите санкции като дългогодишен затвор и доживотна присъда, анализира БНР.

Тези предложения не са нови, те са предлагани преди две години и половина в предходното Народно събрание, но тогава времето не е стигнало до сериозно обсъждане, каза един от вносителите – Християн Митев от Обединените патриоти.

Въпросът е дискусионен, защото не всички са съгласни с промени в законодателството по повод възникнал тежък криминален случай, придобил обществена значимост… Например личното мнение на Александър Ненков от ГЕРБ е, че законодателството, особено при тежки криминални деяния, и без това е достатъчно строго, стига да се прилага както трябва от съдебните органи.

Депутатът от БСП Филип Попов бе на мнение, че има смисъл от дискусия дали законът да не стане още по-строг към извършителите на тежки криминални престъпления, но… за него и за съпартийците му е по важна превенцията, действията на органите, преди да се случат тежки престъпления, а не след това да се търси възмездие, строго наказание или обществен линч.

Водещи

Най-четени