Пилета със салмонела плъзнаха по пазарите на ЕС 08.07 | 08:56

Не е ясно дали и у нас са внесени опасните птици

От iNews.bg

Пилета със салмонела плъзнаха по пазарите на ЕС. Произходът на заразените птици е от Полша, съобщава в. "Преса".

Предупреждението се съдържа в анализ на данните от европейската система за известяване за храни и фуражи, публикуван на страницата на Българската агенция за безопасност на храните.

Освен салмонелата в пилета от Полша, същата зараза е открита и в пуешки продукти от тази страна. Нашите компетентни органи засега не уточняват дали и у нас са проникнали тези опасни за консумация продукти.

Известно е само, че внасяме големи количества полски яйца. Антибиотик доксициклин пък е открит в прясно пилешко месо от Холандия. В гвинейска кокошка от Франция е открита листерия. Съседите от север – румънците – са в негативната класация със салмонела в пилешки продукти.

При хранителните и диетични добавки има открито наличие на олово в произведени в Австрия, Чехия и Индия, твърди анализът. Ешехерия коли пък са намерили в ястие от телешко месо от Италия.

Като цяло през декември 2013 година сигналите за опасни за здравето храни и добавки са се увеличили с 12% в сравнение с данните, година по-рано, а само при пилешките продукти увеличението е с 2.5 пъти.

Водещи

Най-четени