Плевнелиев: Нов вот би означавало да се каже на хората, че не са гласували „правилно“ 07.10 | 14:37

Според президента "избори след изборите не са решение"

От Кремена Бедерева

"Българският народ излезе и гласува, сега от политиците се очаква да чуят посланията на хората от изборите в неделя".

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос за резултатите от предсрочния парламентарен вот на 5 октомври.

Държавният глава призова след изборите политическите лидери да намерят необходимите механизми, да бъдат достатъчно смели и разумни, и да отговорят с работа и изпълнени обещания на очакванията на българските граждани. "Абсолютно съм убеден, че избори след изборите не са решение", заяви президентът Плевнелиев.

По думите на държавния глава нов вот би означавало да се каже на хората, че не са гласували "правилно" и затова трябва да го направят отново.

"Не народът е на поправителен изпит, а политиците", подчерта президентът. "Необходимо е смирение, ясен ангажимент и много, много работа", допълни държавният глава.

Президентът подчерта, че ще спазва законовите срокове, свързани със свикването на новото Народно събрание. "Ще бъда двигател, за да минем бързо през конституционния процес, който ни очаква", посочи още държавният глава.

България има ясен план, изготвен от служебното правителство за мерките, необходими страната ни да се представи достойно, когато поеме ротационното председателство на ЕС, заяви в отговор на журналистически  въпрос президентът Плевнелиев. "Убеден съм, че ще бъдем разумен и отговорен председател на ЕС през 2018 година", допълни той.

Коментарът на президента Плевнелиев идва след предсрочните парламентарни избори, които се проведоха в неделя (5 октомври). На тях до урните отидоха само 39,2% от избирателите, като това е своеобразен рекорд по ниска избирателна активност за най-малко гласували в цялата история на парламентарни избори след 1990 г.

От своя страна лидерът на БСП Михаил Миков обвини именно президента за ниската избирателна активност, като според червения депутат заради криенето на тайни като тази какво точно се е случило по време на консултациите за казуса КТБ АД, отказват все повече хора да гласуват. 

 

Водещи

Най-четени