Плевнелиев размахва пръст на родните олигарси от страниците на западната преса 12.08 | 11:24

Те били пристрастени към парите, смята държавният глава

От iNews.bg

Президентът Росен Плевнелиев, чието име се свързва с кръга "Капитал" на бизнесмена Иво Прокопиев, обвини родните олигарси, че били пристрастени към парите.  

Пред Financial Times държавният глава разкритикува остро родните политици и олигарси, че разчитат прекалено много на държавните средства. Той призова за изчистване на процедурата за възлагане на обществени поръчки за енергийните и инфраструктурни проекти. 

"Като президент аз се чувствам разочарован, че повечето решения, особено за големите инфраструктурни проекти, се вземат непрозрачно и при затворени врати", казва той. 

Изданието подчертава, че 7 млн. евро финансиране от ЕС е блокирано за страната ни заради корупционните практики, в които участват политици и местни бизнесмени. Една от блокираните програми е "Околна среда", за която ЕК е предупредила правителството на ГЕРБ, че парите могат да бъдат спрени именно заради тръжните процедури. Тогавашните управляващи не предприеха действия по отстраняването на нередностите. 

Той коментира пред изданието и "Южен поток". "Ние ще държим проекта замразен, докато ЕС не приключи проверката дали има нарушение на процедурите. Ще стартираме изграждането му само ако Европейската комисия даде "зелена светлина" за това, независимо колко време ще отнеме", казва той. 

Водещи

Най-четени