Плевнелиев се оправда за имота в Гърция 21.10 | 17:22

Бавил отговора, защото "когато става въпрос за банки като Дойчебанк и Райфайзенбанк, отнема време"

От Кремена Бедерева

"Какво ли не се изписа и изговори срещу мен, от определена медийна група, и политици, в какви ли не схеми и скандали бях замесен. Ще взема за пример скандала с къщата ми в Гърция. Наглостта и задкулисието на самозвани популисти е безгранично. Тирижираше се, че съм разхождал куфарче с пари из границата. Това не е вярно. Платил съм имота по банков път, къщата е декларирана пред данъчните власти. Парите са преведени на два транша".

Това обясни президентът Росен Плевнелиев в своя защита по повод имота му в Гърция. За въпросния имот се заговори след разследване на TV7, че държавният глава е купил собствеността с пари в брой, без да ги декларир. 

На извънредна пресконференция днес държавният глава се оправда, че е закупил имота на 8 октомври 2007 г. с чекове, издадени от Националната банка на Гърция.

"Цената, която е посочена, е три пъти по-висока от данъчната оценка, защото като предприемач и политик уважавам законите. Кой счита, че сметките в Дойче банк, Националната гръцка банка са офшорни? Измисля се скандал след скандал, за да се дезориентират хората и накрая в общественото мнение да остане само президент – скандал", оправда се държавният глава.

Той бе репликиран от репортерката на TV7, която показа нотариалния акт на Плевнелиев за къщата му в Гърция. Тя го попита защо, след като всичко около сделката е толкова прозрачно, е забавил отговора на въпросите й. "Когато става въпрос за банки като Дойчебанк и Райфайзенбанк, отнема време. Това се случва в нормалните държави, в които всичко се случва по банков път. Надявам се, че днес вие ще се запознаете с фактите. Покажете ги, извинете се на държавния глава и кажете: "Извинете, ние излъгахме българския народ!", отвърна Плевнелиев.

Той допълни, че всичко което притежава може да бъде проверено в данъчни декларации. "За разлика от много личности, аз живея в къща, която е на мое име, а не е собственост на фирма или някой друг. Не съм влязъл в политиката, за да си оправям живота”, добави Росен Плевнелиев.

"Когато си на върха, там духат силни ветрове. Нищо няма да ме отклони от пътя да служа на народа и гражданското общество, да действам по съвест и Конституция”, заяви президентът.

Успоредно с изказването на Плевнелиев от президентската администрация публикуваха документи за направените в периода 01.10.07 г.- 08.10.07 г. плащания по банков път от Росен Плевнелиев, свързани с покупката на имота му в Гърция. Документите от Райфайзенбанк и от Дойче банк показват извършените банкови преводи от Росен Плевнелиев по сметка на негово име в Националната банка на Гърция.

От администрацията на държавния глава публикуваха и банковата сметка на Росен Плевнелиев в Националната банка на Гърция, тъй като цялото разплащане със собствениците на имота е извършено от нея.

Според президента се правят опити да се отклони вниманието на общността от истинските проблеми – като например, опитите да се върне Държавна сигурност. "Изпълнили сме цяла една година със скандали, а не с това, което дължим на народа си резултати", добави той.

Президентът се закани оттук-нататък да не отговаря на всяка лъжа, тъй като едно от най-важните му задължения е да бъде пазител на законността.

През следващите дни Росен Плевнелиев ще сезира Конституционния съд с искане да се произнесе по решението на Народното събрание, свързано с избора на шеф на ДАНС.

Президентът отправи критика към изпълнителната власт като заяви, че "тя трябва да си изпълнява задълженията, а не да си изпуска нервите." По думите му изпълнителната власт трябва да се организира по-добре, за да си свърши работата по проблемите с бежанците.

"Не зависи от президента - бежанците да получат легло, ток, вода и да им осигурим най-елементарните човешки условия”, продължи с оправнадияна президентът.

Плевнелиев увери, че е предприел много мерки по време на посещението си в ООН като е информирал необходимите институции за проблемите на България. "Работя и давам каквото мога”, допълни той.

Държавният глава увери, че ще скоро ще се разбере кога ще бъде свикан Консултативния съвет по Национална сигурност.

Водещи

Най-четени