Последно: На 1 лев на глас пада партийната субсидия 04.07 | 14:02

119 депутата подкрепиха предложението, 71 бяха против

От iNews.bg

Депутатите одобриха драстичното намаляване на държавното финансиране на партиите и коалициите от 11 на 1 лев на получен действителен глас. Промяната стана с гласуваните на второ четене промени в Закона за държавния бюджет, предаде БГНЕС.

Предложението за по-малка партийна субсидия бе внесено от Министерски съвет, а в зала бе подкрепено с 119 гласа. 71 народни представители гласуваха с "против", а 16 се въздържаха.

За орязването на държавното финансиране гласуваха всички присъстващи депутати от ГЕРБ и "Воля". 15 души от групата на ДПС също дадоха подкрепата си за предложение, като само 1 депутат от движението гласува против. Най-шарен бе вотът при "Обединени патриоти". Там 7 души гласуваха "за", 1 – "против" и 15 се въздържаха. Парламентарната група на "БСП за България" гласува срещи намаляването на субсидията.

По данни на финансовото министерство с бюджетната икономия за втората половина на 2019 година ще възлиза на 14,6 млн. лв.

Мнозинството не подкрепи предложението на ДПС за нула лева субсидия, както и предложението на ВМРО за допълнителни 1,5 млн. лева за партиите, за да развиват парламентарната си дейност. Предстои депутатите да решат за т. нар. отворено финансиране, което предвижда партиите и коалициите да получават средства от юридически лица. 

Водещи

Най-четени