Предприемачеството и талантът - оръжие номер едно 22.11 | 15:07

Това заяви президентът по време на лекцията си за сигурността

От Елица Елефтерова

"Предприемачеството и талантът са основното оръжие на нациите, които ще просперират през ХХІ век”. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на лекцията си за националната сигурност, пише Econ.bg.

Дългосрочното развитие и сигурността на държавата ще зависи пряко от подкрепата за иновациите, развитието на високи технологии в индустриите на бъдещето - информационни и комуникационни технологии, биотехнологии и производство на храни, както и всичко свързано с индустриите, свързани с човешкото здраве, смята Плевнелиев.

Държавният глава настоява, че има нужда от ефективни програми и проекти, които да стимулират иновациите за качествено образование и създаването на технологични паркове като част от националната политика. България, по думите на президента, трябва да се превърне в регионален ИКТ хъб на Балканите. В ИКТ клъстъра имаме вече 550 фирми, заетите са над 35 хил. души, а самият бранш регистрира 16% ръст годишно, изтъкна той.

Страната ни има интерес от повече интеграция и споделяне на отбранителни ресурси както в НАТО, така и в ЕС. "Повече интеграция означава повече сигурност за България. Едно е да си сам, друго е да си част от силна и ефективна международна общност, която споделя общи цели, визия и действия”, заяви президентът Плевнелиев.

Що се отнася до ресурсите, Плевнелиев изказа мнение, че от земеделска страна България трябва да се превърне в страна износител на готови храни.

Според президента енергийната ефективност трябва да се интегрира както в домакинствата, така и в институциите и малките и средни предприятия. 3 млрд. лева са инвестициите за тази цел като парите идват от еврофондовете.

Президентът посочи, че независимостта на страната зависи и от диверсификацията, и от енергийните връзки, които се изграждат. По думите му енергийната ефективност в страната ще е покана за инвеститорите да развиват своята дейност в страната.

Според Плевнелиев негативните деморафски данни показват ясно един от основните проблеми за решаване през следващите години. Съществуват няколко подхода към решаването на този проблем. Единият е да се търсят иновативни политики за стимулиране на раждаемостта в страната. Втори е да се концентрира държавата върху повишаване на качеството на живот в страната като приоритетите са върху здравеопазването, образованието и регионалното развитие и създаване на икономическа перспектива и качество на живот в различни региони на страната. Третият е да се използват политики за връщане на българите от чужбина, включително и за да привличаме висококвалифицирани имигранти от чужбина. 

Водещи

Най-четени