Променят формулата на управляващата коалиция, ако Кунева не стана образователен министър 29.01 | 14:10

ДБГ официално предложи вицепремиера за поста

От iNews.bg

Меглена Кунева е предложена от ДБГ за образователен министър, каза пред журналисти министърът на отбраната Николай Ненчев.

Той обясни, че други имена не са обсъждани. Това ще е личен избор на Кунева, и ако тя откаже, ще се търсят други възможности, посочи Ненчев.

Снощи обсъждахме само една кандидатура за образователен министър, тази на Меглена Кунева, коментира пред журналисти Ненчев на влизане в Министерски съвет, където Реформаторите са на среща с премиера Борисов. По думите му, предложението е дошло от страна на ДБГ. Той заяви, е чакат Меглена Кунева да се върне в България и да изкаже мнението си.

В публичното пространство се завъртяха имената на депутата от РБ Димитър Танев и на бившия образователен министър в правителството на тройната коалиция Даниел Вълчев, който категорично отказал.

Срещу Кунева обаче се обявил Корман Исмаилов, лидер на НПСД. Той поискал кандидатът да е приемлив за опозицията. Заедно с него на срещата бил и Касим Дал, съобщи "24 часа".

Ако вицепремиерът Меглена Кунева не стане и образователен министър, вероятно формулата на коалицията ще се наложи да бъде променена.

Това е било обсъждано на срещата на Реформаторите с премиера, която е приключила преди малко. Лидерите на РБ са излезли вече от Министерския съвет, но без да говорят пред чакащите ги журналисти.

Според последната информация Борисов не е дал краен срок на реформаторите да предложат министър на образованието.

Припомняме ви, че вчера премиерът поиска оставката на досегашния образователен министър Тодор Танев.

"Заради системно проявяващите се проблеми в министерството и сектора, смятам, че ресорът трябва да бъде поет от друг. Призовах колегите от Реформаторския блок до края на деня да ми предложат нов екип за министерството, който да продължи реформата. За мен, като министър-председател, е недопустимо да се правят промени в сферата на образованието, които преди това не са подложени на широко обществено обсъждане", обоснова се Борисов.

Кулминацията на "системно проявяващите се проблеми" в МОН дойде с проектите за нови учебни програми, публикувани от МОН късно вечерта в петък, 22 януари, когато стана ясно, че от учебната програма отпадат прозведения като "История славянобългарска", "Хубава си, моя горо" и др.

"Поемам на ръчно управление въпроса с учебниците. Имам един месец, нека тогава съдим дали съм направил добре. Не съм Кириак Стефчов, имам род шест поколения в един и същи гроб и всичките са били патриоти. Това са ми първите седем години.", заяви Танев преди да му бъде поискана оставката.

Преди месец се чу, че партньорите на Тодор Танев от Реформаторския блок са поискали оставката му, но той заяви, че ще я даде само ако премиерът му я поиска.

След новината, че министър-председателят е поискал професора да освободи поста, Танев заяви:

"Така е преценил, така трябва да се случи. Нямам никакви възражения, ако той я поиска оставката, защото не съм се виждал с него и знам само за прессъобщение. Не мога да ви кажа нищо повече".

Водещи

Най-четени