Протести срещу проучването и добива на шистов газ във Варна 20.11 | 15:23

Варненци се обявиха срещу сондажите с мотива, че те са опасни за околната среда

От Георги Георгиев

Десетки варненци участваха във Варна в протестно шествие срещу проучването и добива на шистов газ в региона, съобщи БНР. Гражданите се обявиха срещу сондажите с мотива, че те са опасни за околната среда.

Протестиращите заявиха, че се надяват на изявлението на премиера Борисов, че ГЕРБ ще подкрепи в парламента налагането на мораториум. Протестите ще продължат, докато решението не бъде гласувано.

По-рано тази седмица евродепутатът Райнхард Бютикофер, който е заместник-председател на групата на Зелените в Европейския парламент поиска да бъде наложен мораториум върху проучванията и добива на шистов газ в Европа.

Подобно ограничение е необходимо, докато категорично не стане ясно какви рискове крие технологията на хидравличното разбиване за добиване на шистов газ, каза Бютикофер, който е на посещение у нас. Мораториум върху добива на шистов газ вече действа в няколко американски щата.

Препоръката дойде само ден, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че е готов да приеме подобен мораториум, ако Народното събрание го поиска.

Най-четени