Първа крачка към по-голяма финансова независимост на общините 11.04 | 12:41

Парламентът одобри на първо четене повече свобода, но и отговорности за кметствата

От iNews.bg

Депутатите одобриха на първо четене промените в Закона за местното самоуправление и местната администрация, предаде репортер на БГНЕС. Вносител на текстовете е Министерски съвет, а те имат за цел да гарантират по-голяма финансова самостоятелност на кметствата и да засилят личната отговорност на кметовете на кметства при разходване на одобрените по бюджета разходи на общината. Промените засягат още правомощията на общинските съвети, кметовете на общини и кметовете на кметства по съставянето и изпълнението на общинските бюджети.

Новите правила предвиждат задължение на общинския съвет, при приемане на бюджета на общината, да одобрява разходи по определени показатели на кметствата в рамките на общия бюджет на общината. Кметът на общината пък трябва да осигурява своевременно през годината одобрените разходи по бюджетите на кметствата. Създава се и възможност, когато се финансират обекти на територията на кметствата и възложител е кметът на общината, кметовете на кметства или оправомощени от тях лица да участват в комисиите за въвеждане в експлоатация на строежите, както и при съставяне на актове и протоколи по време на строителството.

"Често се случва кметовете на общини да дискриминират цели населени места – този порок трябва да се поправи", заяви депутат от "Обединени патриоти" Искрен Веселинов по време на дебатите. Според него често се случва дадено населено място в една община да е обречено на пълна изолация и на недостиг на обществени средства, а причината за това са разногласия между кмета на кметството и кмета на общината. Той призова да се търсят подходящи законови промени, с които този порок да се отстрани. "Но с дадените текстове това не се случва. Трябва да създадем задължението общинският съвет да създаде правила, които да дават възможност на местните власти да се саморегулират", настоя Веселинов.

Водещи

Най-четени