Рискуваме до €213 млн. глоба, ако откажем да приемаме бежанци 03.05 | 10:40

ЕК се готви да въведе санкции за държавите, които не изпълняват квотите за разпределяне на мигрантите

От iNews.bg

Ако България откаже да приема за настаняване бежанци според определените квоти, рискува да бъде глобена солено от ЕК. В момента в Брюксел обмислят варианта дали да не въведат финансови санкции за държавите, които поради някаква причина няма да изпълнят ангажимента си да приемат определен брой мигранти според схемата за солидарното им преразпределяне между отделните страни, твърди източник на The Financial Times. Темата се очаква да бъде обсъдена още утре на заседанието на ЕК.

В дневния ред е записано, че на обсъждане ще бъде подложена промяната на условията в т.нар. Дъблинско споразумение за предоставяне на убежище на територията на ЕС. Една от точките пък предвижда да се разгледа и вариант за налагане на финансови санкции, ако дадена държава не изпълни определената й квота. Според източникът на изданието е налице идея тя да възлиза на 250 хил. евро за всеки човек, който не е бил приет от съответната страна. Той уточнява, че сумата може и да не бъде точно такава, но идеята е тя да бъде сериозна, за да прилича на санкция, предаде "РИА Новости".

Според последното разпределение на квотите България трябва да приеме 852-ма бежанци от други страни, главно от Италия и Гърция. Ако глобите бъдат въведени, а България откаже да настани мигрантите, това би означавало, че на страната ни може да се наложи да плати глоба от 213 млн. евро, показват изчисленията.

В същото време обаче от думите на източниците на The Financial Times става ясно, че нашата страна не е сред тези, за които се предполага, че би имало проблеми. В същото време обаче се споменават Полша и Унгария, чиито политици най-остро са се изказвали срещу квотите. Мнението на източниците на изданието е, че някои държави от Източна Европа с радост биха приели като алтернатива да платят глоба, но на тяхна територия да не бъдат заселвани бежанци. В същото време обаче, ако плановете за 250 хил. евро глоба за отказан човек се осъществят, това означава, че Полша ще трябва да плати 1.125 млрд. евро, тъй като има да приема 4500 бежанци.

Водещи

Най-четени