Ружинци се съвзема след бедствието 26.04 | 12:20

Почистването след наводнението продължава

От Теодора Кокаланова

Ситуацията в община Ружинци постепенно се нормализира. Това съобщи кметът на общината Венцислав Ванков. По думите му цялото население има питейна вода. "Единственият проблем в момента е този с почистването на речните корита и възстановяването на мостовете по поречието на река Лом, в село Гюргич и село Плешивец", отбеляза Ванков. 

Кметът допълни, че къщите в областта са отводнени и засега няма наводнени домове. Високопроходима техника е извадила автомобилите от речното корито, които бяха отнесени от пълноводната река. "Продължава почистването на речното корито. След срещата със заместник-социалния министър Росица Янкова и разрешението да назначим 250 души по програми за временна заетост разпределихме хората", допълни Ванков. 

По думите му в тези програми са включени повече мъже, предвид тежката физическа работа. "В началото на следващата седмица всички са на работа", обясни кметът. Според него не са малки пораженията след пороя и последвалото наводнение, което застигна общината. 

"Сградният фонд е с много големи поражения, но хубавото в цялата ситуация е, че има застраховани къщи. Общината ще кандидатства пред Междуведомствената комисия за почистване на речните корита и възстановяване на мостовете", каза Венцислав Ванков.

Друг важен проблем след потопа в община Ружинци е този със земеделците, информира агенция "Фокус". Целите площи, които са засадени са наводнени. Голяма част от тях нямат застраховка. "Имаме уверението на много институции, че няма да ни оставят сами в бедствието и ще ни помагат, защото нашата община Ружинци никога няма да успее да се справи сама", допълни Венцислав Ванков. 

Водещи

Най-четени