Румен Порожанов за къщите за гости: Свършили сме си работата 03.05 | 11:15

Проверките дори са завишени, смята министърът

От iNews

Земеделският министър Румен Порожанов продължава да вижда себе си и фонд "Земеделие" изцяло в бяло по отношение на избухналия с нова сила скандал с къщите за гости. "Фонд "Земеделие” си е свършил работата. Той е направил всички "чекове”,  от гледна точка на изискванията за риск, анализ и проверка. Дори са завишени проверките по къщите за гости”, заяви министърът пред Нова телевизия.

Порожанов продължава да изтъква, че "не случайно качихме всички къщи за гости на страницата на фонд "Земеделие", въпреки че от години се знае, че въпросният списък е пълен с дупки и къщата на Александър Манолев например е включена в един списък, но изключена от друг. Въпреки че още миналата седмица в. "Сега" попита министерството му кога ще бъде публикуван пълен списък на всички къщи за гости, получили пари по селската програма, министърът отново днес обещава това в бъдеще време - ако публичният списък не бил на сайта, до края на деня щял да бъде качен.

Според министъра към 2018 г. 32 къщи за гости са с искане за пълно възстановяване на парите, а 62 – с допълнителни констатации за непълно изпълнение на бизнес плана. "В момента сме в процедура по събиране на средства за неизползване по предназначение на обекти, финансирани по програмата”, обясни министърът. По думите му се искат около 10 милиона. "Имало е проверки, много над изискуемите. За всеки сигнал, който е получен, незабавно се организира проверка. Няма липса на контрол”, твърди той.

Порожанов беше шеф на фонд "Земеделие" във времената на голямото раздаване на пари за "къщи на тъщи", но в последните дни всячески се старае да се разграничи от този период.

Водещи

Най-четени