Светият синод върна разколника Инокентий в лоното на църквата 11.12 | 14:46

След като се покая пред архиереите, те го приеха обратно в редиците на БПЦ

От Ивелина Георгиева

Светият синод реши да върне в редиците си покаялия се преди дни Крупнишки епископ Инокентий, който е един от създателите на разкола в Българската православна църква (БПЦ).

На днешното си заседание архиереите разгледаха молбата на Инокентий и неговата декларация, с която се отрича от титлата "Софийски митрополит и Наместник-председател на Св. Синод" и от всички извършени от него хиротонии след 1 октомври 1998 г., се посочва в съобщение на БПЦ.

След като крупнишкия епископ Инокентий бе приет в лоното на БПЦ, му се определя църковно послушание като викарен епископ на старозагорския митрополит Галактион. Той става викарен епископ от днес (11 декември).

Епископ Инокентий ръководеше алтернативния синод, но след кончината на патриарх Максим обяви, че е готов да се завърне в Българската православна църква. В началото на декември той изпрати специално покайно писмо до Светия синод, в което помоли да бъде върнат обратно в църквата.

В писмото си Инокентий иска прошка от архиереите, защото осъзнава, че е извършил грях спрямо църквата. Той се бе подписал като Крупнишки епископ, а не като софийски митрополит, за какъвто се бе обявил в алтернативния синод.

Според наместник-председателя на БПЦ митрополит Кирил това е знак, че Инокентий се отказва от титлата си в алтернативния синод и няма претенции за висок пост в Софийската митрополия.

Водещи

Най-четени