На 24 февруари избират нов патриарх 27.11 | 18:32

Новият предстоятел на БПЦ ще бъде избран измежду трима митрополити

От Андриян Георгиев

Изборът на нов патриарх ще се състои на 24 февруари 2013 г.. Това реши Светият Синод на Българската православна църква (БПЦ) на днешното си заседание.

Патриаршеският избирателен събор се свиква в София. На него от трима митрополити, посочени от Светия Синод, ще бъде избран новият български патриарх, съобщи БНР. 

24 февруари е последната възможна дата за провеждане на патриаршески събор, тъй като следващата неделя е 3 март, когато е националният празник.

Веднага след избора ще се състои и интронизацията на новия предстоятел на БПЦ в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". 

На 13 януари 2013 г. ще се проведат избори за представителите на епархиите, които ще вземат участие в избора. Светият синод е определил и архиерейски комисии, които да се заемат с организацията на изборите.

Патриарх Максим почина на 6 ноември на 98-годишна възраст. Той беше начело цели 41 години на БПЦ - рекорд в документираната история на православните автокефални църкви.

На 10 ноември Светият Синод избра варненския митрополит Кирил за наместник-председател на БПЦ до избирането на нов патриарх.    

Водещи

Най-четени