След 30 г. България може да се похвали с ново мащабно съоръжение 29.07 | 16:41

Новата спортна зала ще може да се използва както за спортни, така и за музикални прояви

От Ивелина Георгиева

Трескава подготовка, суетня, последни приготовления - така минават последните часове преди официалното откриване на новата спортна зала в столицата - "Арена Армеец".

Стартът на спортното съоръжение е запазен за националите ни по волейбол. Утре, точно в 15:00, вратите на залата ще бъдат отворени за всички желаещи да наблюдават волейболната среща между мъжките състави на България и Сърбия.

Ден преди откриването на многофункционалната спортна зала представителите на медиите имаха възможност да разгледат залата отблизо - от 50 метра височина. За целта, пред залата бе разположена платформата Dinner in the sky или "въздушен ресторант". Платформата тежи 5 тона и показа на медиите многофункционалната спортна зала от птичи поглед.

В дни на финансова и икономическа криза България може да се похвали със строителството на един истински мащабен обект.

От 1979 г., когато започва изграждането на Националния дворец на културата, досега подобно съоръжение не е имало. Залата чупи рекорди не само във времето, но и с това, че е изградена за рекордните 18 месеца.

Така, за година и половина и с инвестиции за около 100 млн. лв., квартал "Слатина" в София, в близост до "4-ти километър", приютява новата зала.

Конструкцията ѝ е се състои от две части – стоманено бетонна монолитна основа и стоманен покрив, който стъпва върху нея. Преобладаващият цвят на сградата е керемидено червено.

Уникалното в новото съоръжение е, че събира 12 529 места на площ от около 12 хил. кв. метра. Т.е., "Арена Армеец" е голяма колкото два футболни стадиона един до друг.

Съоръжението разполага с три зали - основната е дълга 124 метра и висока почти 30 метра, която се използва за състезания. Другата - тренировъчната, е видимо по-малка, като в нея също могат да се наблюдават различни спортни и музикални прояви. Третата остава тайна за зрителите, тъй като тя е предназначена само за спортистите, които да загряват в нея.

За публиката са предвидени не само седящи места, но и 3500 телескопични трибуни, които могат да бъдат разгънати или прибрани в боксове. Но при музикално събитие присъстващите стават 19 хиляди души.

В основната зала има 3 ВИП ложи, с 206 седящи места, а в тренировъчната местата са 300. Тук може да се провеждат концерти, dj партита, коктейли и др. Тя е пригодена за вкарване на всякакъв вид апаратура и захранване.

По договор "Арена Армеец" София трябва да се използва за 8 вида спорт, но в нея съвсем спокойно могат да се практикуват над 30 вида спорт, обясни Иван Драндийски, зам.-управител на многофункционалната спортна зала.

По думите му залата е пригодена основно за колективните спортове като волейбол, баскетбол, хандбал, борба, бокс, художествена гимнастика и др. Той уточни, че е въпрос на игрален терен помещенията да се пригодят и за други спортове като фехтовка, стрелба с лък и др.

Настилките на многофункционалното съоръжение се сменят в рамките на 24 часа, което дава възможност за един много сгъстен график на спортни и културни изяви.

Залата е оборудвана и с най-модерните възможности за мултимедия. Освен универсалните електронни табла, които показват актуалните резултати, тя разполага с видео куб с висока резолюция. Осветлението предлага различни режими, в зависимост от практикуващия се спорт.

Помислено е и за реакцията при критични ситуации. "Арена Армеец" София разполага със 75 изхода от главната зала, благодарение на които евакуацията на 19 000 души може да се извърши само в рамките на 3 минути.

За тези, които предпочитат да се придвижват със своя автомобил, е построен паркинг за 1017 коли, включително 8 за автобуси и 8 за тирове. Част от паркоместата са пригодени за хора с увреждания.

Освен да се насладят на забавлението, посетителите могат да похапнат в трите ресторанта, с които разполага "Арена Армеец" София. И за да се угоди на всеки вкус, спортната зала няма да предлага само разнообразни спортни и музикални събития. В залата има ресторант, снек-бар и кафе-бар.

Съобразно закона в "Арена Армеец" е забранено пушенето. Пушачите трябва да бъдат подготвени, че не се пуши и в заведенията, и на територията на цялата зала. За удобство на зрителите и спортистите са изградени и 55 тоалетни, 34 съблекални, 4 гримьорни, 1 фитнес, 3 сауни и 1 парна баня.

Не на последно място са и журналистите. Новата зала разполага с всички необходими технологии за медиите. В съоръжението има пресцентър, конферентна зала, кабини за преводачи, както и стаи за интервюта. Журналистите могат да използват безплатно интернет, като са направени специални трибуни за тях. Онлайн могат да са и посетителите, тъй като нет има на територията на цялата зала.

Организаторите са се съобразили с хората с увреждания, като в голямата зала има 60 места, пригодени за тях. Те могат да се придвижват по рампи, тротоарни настилки, рампи за достъп до залата. Асансьорите са пригодени са хора в неравностойно положение. Залата разполага и с тоалетни, притежаващи необходимото оборудване за трудно подвижни хора.

Безопасността на зрителите е гарантирана чрез спринклер за пожарогасене, система за пожарооповестяване, светещи луни и табели по стълбите на трибуните и площадките , оказващи пътя на евакуацията, която става за 3 минути. Сградата има двойно независимо ел. захранване и собствен дизелов генератор.

"Арена Армеец" София ще бъде официално открита утре - 30 юли. Очаква се на откриването да присъстват 11 700 души. Толкова бяха раздадените безплатни билети за многобройните желаещи да посетят откриването на най-мащабното съоръжение в България.

Водещи

Най-четени