България ознаменува с победа откриването на "Арена Армеец" 30.07 | 20:58

България надигра Сърбия с 3:1 в новата зала "Арена Армеец"

От Константин Симидчийски

България ознаменува с победа празниците при откриването на новата многофункционална спортна зала "Армеец Арена София" и се наложи с 3:1 (25:20, 13:25, 25:23, 25:21) в приятелския демонстративен двубой над Сърбия. В 17:00 часа днес съоръжението беше официално открито в присъствието на премиера Бойко Борисов и кмета на София Йорданка Фандъкова, но след началото на мача главните герои на деня бяха "лъвовете".

Страхотни дебюти с националната фланелка направиха Мартин Божилов и Тодор Скримов, които замениха в третия и четвъртия гейм Влади Иванов и най-добрия до този момент на полето Тодор Алексиев. Матей Казийски и Цветан Соколов влязоха в игра в решителните мигове на четвъртия гейм и техните изяви се оказаха ключови за крайния успех над югозападните ни съседи.

Първият гейм премина под тоталната диктовка на "лъвовете", които споделяха доброто настроение по трибуните и без проблеми демонстрираха по-висока класа. Въпреки приятелския маниер на двубоя, концентрацията на възпитаниците на Радостин Стойчев бе впечатляваща и не бяха допуснати никакви грешки, каквито наблюдавахме в Световната лига.

Липсата на Матей Казийски и Теодор Тодоров не се отрази на мощта в атаката ни и Владимир Николов пое диригентската палка при завършването на разиграванията, като бе подпомаган активно от Тодор Алексиев. Андрей Жеков отново предпочиташе най-вече комбинации по диагоналите, като дори сам завърши една контраакция преди първото техническо прекъсване и взриви 12-хилядната публика. В крайна сметка "лъвовете" безметежно стигнаха до седем геймбола и въпреки че сърбите спасиха два от тях, спечелихме първата част с 25:20.

"Плавите" стартираха доста по-мотивирано втория сет и заслужено поведоха с 8:4 на първия таймаут, след няколко успешни атаки на Подрашчанин и Ковачевич. На два пъти Владо Николов не можа да преодолее блокадата на съперниците ни и авансът им набъбна при 11:5, което провокира Радо Стойчев да поиска прекъсване. Посрещането ни бе доста незадоволително в тези моменти, а трикольорите сякаш бяха напълно стъписани и при 15:7 селекционерът смени Андрей Жеков с младия разпределител на ЦСКА Георги Манчев. Това освежаване в редиците ни не бе с цел да се обърне развитието на гейма, а да се даде шанс на талантливите попълнения, които не получават често шанс за изява. Сърбите поддържаха комфортната си преднина и това провокира публиката да изригне при блок на Николов за 12:19. Напрежението в ръцете на неопитния в националния отбор Манчев не позволи на българите да стопят изоставането си и загубихме гейма с 13:25.

При 2:6 в третия сет Радо Стойчев реши да даде шанс на Тодор Скримов да направи своя дебют за представителния ни тим и младокът му се отплати моментално с успешна атака за 3:6. Най-добрият на полето до момента за "лъвовете" Алексиев седна на пейката, а неудобната лява ръка на Саша Старович даде предимство 8:5 за гостите на първото техническо прекъсване. Постепенно темпото в разиграванията ни се нормализира и със заздразяването на посрещането, резултатът бе изравнен на 13:13, а след това стана и 15:15 при продължително разиграване. Добрите изяви на Скримов и Николов неминуемо се отразиха позитивно на завършването на комбинациите в нашата половина на полето и за първи път в гейма имахме аванс от три точки - 18:15. Активизацията на Ковачевич обаче позволи на "плавите" да изравнят при 19:19, след като и Методи Ананиев сгреши елементарно при една атака. Чудесните ни прояви в защита допринесоха за възстановяването на преднината ни, а и Жеков изпълни стабилни сервиси за 23:20. Все пак при третия си опит да затворим гейма постигнахме успех и при 25:23 отново поведохме в резултата с 2:1.

Четвъртият гейм премина в обичайните обрати, като в началото "плавите" поведоха в резултата, но в последствие възпитаниците на Стойчев изравниха до 9:9, а при второто техническо прекъсване дори поведохме с една точка, което се оказа повратният момент в сета. Цветан Соколов и Матей Казийски се включиха в играта на полето и присъствието им моментално се отрази положително на представянето на тима - сърбите нямаха отговор в отбрана на мощните им атаки, а за сметка на това нашата отбрана бе непоколебима и спечелихме мача след 25:21 и 3:1

Водещи

Най-четени