Смисълът на преминаването към цифров сигнал е хората да имат избор 01.10 | 10:31

Държавни пари ще разрешат проблема на тези, които нямат

От Кремена Бедерева

Проблемът на гражданите, които нямат средства за допълнително оборудване, за да гледат цифрова телевизия, може да се реши с пари от държавата.

По думите на председателя на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков, който коментира по телефона в ефира на bTV, единият възможен вариант е да се отпуснат средства на мултиплексите, за да разширят сигнала си, а другият е купуване на сателитни чинии за малките населени места и социално слабите хора.

Божков уточни, че смисълът на преминаването към цифров сигнал е хората да имат избор.

Александър Кирилов, технически директор на НУРТС, обясни, че е постигнат един своеобразен максимум на покритие на сигнала – повече от първоначалното дори. "Покрили сме 96,2% от територията при задължение от 95%. В повечето места сме близо до максимума на аналоговото покритие", обясни той.

Конкретни мерки и решения на казуса за момента не се предвиждат. Никола Манчев от дирекция "Съобщения” в ресорното по проблема транспортно министерство заяви, че релефът на България е част от проблема. Кирилов добави и някои постижения на процеса – за три години е постигнато покритие, което аналоговата мрежа изграждаше 30 години.

Представителят на транспортното министерство обърна внимание, че хората са чакали последния момент, за да разберат, че няма да има телевизия, и не са се възползвали да тестват услугата, докато е вървял периодът на симулкаст - едновременното излъчване и на двата сигнала.

Водещи

Най-четени