Софиският район иска 2-3 млрд. евро през следващия период 16.07 | 12:22

Средстващата са нужни за пречиствателни станции, пътища и ж.п. инфраструктура

От Ралица Стоянова

Около 2-3 млрд. евро трябва да получат София и околните общини през следващия програмен период от 2014 до 2020 г. Това заяви кметът на Божурище и председател на Регионалното сдружение на общините "Център" Аспарух Аспарухов пред "България он еър".

Идеята е сдружението да бъде обособено като отделна административна единица за усвояване на средствата по оперативните програми като по този начин се увеличи обемът на отпусканите субсидии.

На територията на общините живеят близо 2 млн. души, тоест една трета от цялото население на страната, изтъкна Аспарухов.

От Регионалното сдружение вече работят по съвместни проекти като дългосрочните им амбиции са насочени към изграждане на пречиствателни станции, строеж на пътища и разширяване на железопътната инфраструктура.

Идеята за обособяването на столичния регион като самостоятелна административна единица вече е обсъждана с министъра по управлението на европейските средства Томислав Дончев и по преценката на Аспарухов, шансовете за реализирането ѝ са значителни, тъй като министърът е проявил интерес към предложението.

 

Водещи

Най-четени