София се възстановява след потопа снощи, големи щети за щастие няма 19.06 | 10:35

Дъждът в Кюстендилско е нанесъл доста щети, има разрушен път и наводнени улици

От iNews.bg

Обстановката в София след гръмотевичната буря и проливния дъжд вчера се нормализира. Само за час над столицата са се излели 50 литра на квадратен метър, отбелязва БГНЕС. Подлези, метростанции, държавни учреждения, детски заведения, дори един от големите търговски центрове заприличаха на реки и хората трябваше да прегазват локви, а дори на места и не можеха да преминат. Улици на много места се превърнаха в реки.

Днес вече водата се е оттекла. Според кмета Йорданка Фандъкова е нормално в подлезите и метростанциите да нахлуе вода от стълбищата и подстъпите към тях, които са открити.

За щастие няма пострадали от водната стихия. Голямо задръстване се образува в района на пътен възел "Лъвов мост" в София. След големия дъжд от вчера тунелът отново се е наводнил. От аварийно спасителното звено на Столична община коментираха, че в момента се прави ремонт на помпите в участъка на пътното съоръжение, преминаващ под кръговото. Движението се отклонява, което създава допълнително натоварване на трафика. Очаква се движението да бъде пуснато след 11:30 ч.

Аварийните екипи са реагирали на сигнали от район "Витоша" и "Княжево". Вследствие на падналия обилен дъжд снощи в столицата служителите на пожарната служба са реагирали на над 250 сигнала за наводнение улици, мазета, приземни етажи, подлези, ресторанти, детски градини и други. Сред засегнатите обекти - хотел "Шипка", метро станция "Витоша", "Сердика", Мол "Парадайс", църквата в подлеза на хотел "Балкан", подлезите до Централна гара и Министерство на младежта и спорта, 184 ЦДГ в кв. "Лозенец", района на "Лъвов мост", банка "ДСК" на ул. "Княз Александър І", Театър "199", болница "София мед", онкологична болница в кв. "Дървеница", болница "Свети Наум" до 4-ти километър, ЦСМП - София (Сточна гара), Министерство на туризма, подлеза пред Министерство на външните работи, Информационен център на МО, гаража на СДВР, фонотеката на БНР на бул. "Драган Цанков", театър "Българска армия", заведение в подлеза на булевардите "България" и "Гоце Делчев", мазетата на ИА по лекарствата, заведения и ресторанти на приземните етажи. От 18:30 часа вчера до 6 часа тази сутрин пожарникарите са отработили около 57 сигнала. Няма информация за пострадали и бедстващи граждани. По информация на НИМХ-БАН, количеството на падналите валежи в района на центъра на град София е около 50 л/кв.м.

Снощи в РД ПБЗН – Кюстендил са получени сигнали за разрушени, откъснати и трудно проходими пътища и улици в няколко населени места на община Кюстендил:

с. Николичевци – разрушен пътя към траурен парк, непроходимо за МПС; с. Вратца – разрушени няколко улици, не може да се преминава; с. Преколница и с.Церовица – между двете села пътят е откъснат, не може да се преминава; с. Бобешино и с. Црешново – откъснат пътя между двете села – трудно проходим и за високо проходима техника.

Към момента сигналите са отработени и всички пътища са проходими. Получени са общо 6 сигнала за наводнени приземни етажи и мазета. В Благоевград са отработени 5 сигнала, а в Симитли 1 сигнал. Към 6:00 часа звената за ПБЗН участват в локализирането и ликвидирането на 16 произшествия.

Водещи

Най-четени