Столична община иска да стопанисва Борисовата градина 18.07 | 14:21

Така общината ще може да инвестира повече средства в поддържането на парка

От Петя Михайлова

Столичната община ще поиска да й се прехвърли за стопанисване Борисовата градина, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА.

По думите на Фандъкова с прехвърлянето на Борисовата градина общината ще може да инвестира повече  средства в поддържането на парка, чиято собственост в момента е държавна.

Освен разходите ще можем да имаме и приходи от заведенията в парка, тъй като в момента те не се събират от общината, каза още кметът.

В отговор на въпрос тя уточни, че при прехвърлянето на собствеността ще се изработи план-схема за преместваемите обекти и ще се обявят нови конкурси. 

Кметът посочи още, че е в ход проект за изграждането на осветление по основната алея на Борисовата градина, както и на видеонаблюдение по нея.

В парковете в София има осигурена физическа охрана, но тя не е възможно да е навсякъде 24 часа в денонощието, добави Фандъкова.

Видеонаблюдение се изгражда и в още седем зони в София, където ще бъдат поставени общо 31 камери. 

Инвестицията е в размер на около 300 хил. лв., като освен това ще се осигури и допълнително работно място в Центъра за видеонаблюдение, което ще се занимава само с тези камери в парковете.

Кметът припомни, че средствата за поддържането на парковете през тази година са увеличени с 2 млн. лв., а два пъти повече са парите, давани за реконструкция в съществуващите паркове и градини.

В парка "Гео Милев" в момента се завършват алейните настилки. След тях предстои да се изградят и детски зони за игра. Със средства на специализирания общински приватизационен фонд е изграден и лабиринт от храсти.

В ход е ремонтът на Южния парк - изграждането на осветление там, както и след завършването на съдебната процедура по обжалването ще бъде обявен конкурс за концесионирането на част от Западния парк. 

Водещи

Най-четени