Стотици рискови свлачища в цялата страна 05.02 | 13:57

Те трябва да се укрепят до няколко години, стотици са и опасните водоеми

От iNews.bg

239 свлачища у нас, които представляват риск и трябва да се укрепят в близките 6 години. Основната част от тях се намират по Черноморското крайбрежие, по поречието на Дунав и във вътрешността на страната.  

Това става ясно от програма за овладяване на опасността от свличанията на земна маса. Тя се изготвя от учени от БАН и предстои да бъде одобрена от Министерския съвет, информира БНР. 

Сред свлачищата, които трябва приоритетно да бъдат укрепени, са и тези между Балчик и Албена.

Заради поройните дъждове през последните дни са се активизирали редица свлачища по морето и в Родопите.  

Земна маса е започнала да пада на територията на община Сатовча. Кметът на общината Арбен Мименов обясни, че на три места ситуацията е рискова. Това са свлачищата в село Плетена, село Осино и село Туховища.

В село Плетена е активиран свлачищен процес, който не е действал от около 10 години. Този път уличното платно е пропаднало с денивелация от 1,5 метра, къщите са доста напукани. Вчера имаше представители на "Геозащита" – Перник и с общо решение издадох заповед за евакуиране на семействата от трите къщи, заяви градоначалникът. 

Семействата от засегнатите къщи са били настанени в местното училище, но по тяхно желание са пренощували при близки.

Незабавно трябва да се направи проектиране и възлагане на строително-монтажни дейности за спиране на свлачището. Това се отнася и за село Осина, каза Мименов. 

По думите на кмета, за да се спрат двете свлачища, ще са необходими между 200 и 300 хиляди лева.

Освен свлачищата в България има проблем и с водоемите. Още в средата на миналата година стана ясно, че опасните водоеми на територията на страната са около 700.

У нас има 78 язовира, които са обявени за премахване, 268 – на които не е известен собственикът и редица общински и държавни, които са под занижен контрол.

Водещи

Най-четени