Съдът ще разгледа искането за екстрадиция на Брендо 20.06 | 09:11

Евелин Банев беше задържан при операция „Кокаинови крале” на МВР

От Кремена Бедерева

Състав на Софийски градски съд (СГС) ще разгледа искането за екстрадиция на Евелин Банев – Брендо по чл. 44, ал. 1 от Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА).

Евелин Банев беше задържан на 16 май при операция "Кокаинови крале” на МВР. Срещу него се води наказателно производство за участие в транснационална организирана престъпна група за пране на пари.

На 13 юни съдът даде ход на делото за екстрадиция на Евелин Банев – Брендо. Защитата на Банев отказа той да бъде изпратен в Италия, защото липсва достатъчно информация в Европейската заповед за арест, по отношение на това дали след изслушването му в Италия, Банев ще бъде върнат в България и в какъв срок ще стане това.

Италианският съд трябва да посочи за какъв период от време ще бъдат извършени процесуално-следствените действия срещу подсъдимия и дали ще бъде гарантирано връщането на лицето след изтичане на срока.

По време на заседанието стана ясно, че европейската заповед за арест отговаря на изискванията. Посочена е ролята на Банев като финансиращ и контролиращ разпространение на наркотици.

Също така в заповедта липсва достатъчно информация за времето и мястото на обвинението. Съдът реши делото да бъде отложено, като дотогава съдът ще изпрати запитване до италианските власти, по отношение на това за какъв срок Банев ще бъде в Италия, дали се гарантира неговото връщане в България, както и за времето и мястото на обвинението.

iNews припомня, че Брендо беше задържан с обвинения за пране на пари. Дни по-късно обаче стана ясно, че задържането му е и във връзка с голяма международна акция срещу разпространението на наркотици в Европа. У нас тя получи наименованието "Кокаинови крале".

Водещи

Най-четени