С над 145 млн. лв. държавни субсидии ще се сдобият 10 партии при пълен мандат 07.10 | 07:31

Вижте как са разпределени средствата

От Теодора Кокаланова

Bокалът на "Хиподил" Светльо Витков и Татяна Дончева ще получат по около 1,8 млн. лв. държавна субсидия за оглавяваните от тях партии "Глас народен" и "Движение 21". Двете формации не влизат в парламента, но макар и с малко, минават бариерата от 1%, която им дава право на пари от бюджета и на държавна сграда за партийна централа.

Над 145 млн. лв. ще струват на данъкоплатеца 8-те партии в парламента и двете с резултати над 1% при пълен 4-годишен мандат на 43-отото народно събрание. Изчисленията са въз основа на последните данни на ЦИК при 100% обработени протоколи. На над 36 милиона лева възлиза общата сума за година. 

Според Закона за държавния бюджет субсидията за реален глас тази година е 11 лв. Сумата се изплаща на 4 транша през годината. Първата сила - ГЕРБ, логично ще вземе най-много. За получени над 1,124 милиона гласа хората на Бойко Борисов ще вземат по над 12 млн. лв. на година, или близо 50 милиона при пълен мандат.

БСП и ДПС са с почти еднакви резултати - малко над половин милион, затова и ще получават почти еднакви суми от държавния бюджет - по около 5,5 млн. лв. на година, или над 22 милиона за мандат. И ако за ДПС това е пълната сума, то БСП ще трябва да я дели с още 12 партии. 

Когато става дума за коалиция, партиите в нея сами решават на какъв принцип си разпределят субсидията. В левицата се разпределя въз основа на броя депутати. При подписването на последното споразумение БСП обаче даде на партньорите си по 1/2 от сумата на човек при влязъл в парламента и по 2/3 от сумата на формация без депутат.

Реформаторите ще могат да разчитат на над 3,3 млн. лв. на година и общо 13,5 милиона за мандат. Патриотичният фронт ще взема от бюджета по близо 2,8 млн. на година. Над 2,1 млн. лв. ще взема годишно партията на Николай Бареков "България без цензура". 1,7 млн. лв. пък се падат на Волен Сидеров и "Атака", информира в. "24 часа". Субсидията за Георги Първанов и АБВ е над 1,5 млн. лв. на година, или близо 6,3 млн. за пълен мандат.

Водещи

Най-четени