Танев: Учителските заплати ще бъдат повишени средно с около 70 лева 14.09 | 10:50

Министърът за пореден път поиска да се криминализира записването на „мъртви души” в училищата

От iNews.bg

"Ще има увеличение на заплатите, а не бонус. То ще е под 10%, средно около 70 лева на човек. Това ще трябва да се задържи следващата година и затова ще поискаме малко над 100 млн. повече в бюджета, за да има пари и за науката." Това заяви министърът на образованието проф. Тодор Танев в интервю за bTV тази сутрин.

Изявлението идва, след като на 1 септември председателят на КНСБ Пламен Димитров заяви, че с финансовия министър Владислав Горанов са се договорили за 20 млн. лева допълнително за учителите.

Министърът поиска за пореден път нелегалното записване на нелегални ученици е престъпление и то трябва да бъде криминализирано.

По този начин Танев отново подчерта, че борбата с "мъртвите души” ще бъде една от основните теми в дневния му ред. Той отбеляза, че има цели училища "фантоми” и подчерта, че знае няколко училища, в които редовно не се провеждат занятия.

"Направили сме система, която да проверя, като с нея понякога заобикаляме директори и регионални инспекторати”, посочи Танев. "Настоявам да се намери юридическата логика да се криминализира това”, заяви той.

Тодор Танев отказа да коментира по същество резултатите от проверка, които показаха, че в Софийския университет са били сключвани договори за доставка на хранителни стоки без обществени поръчки и че реално от Ректората са плащали много над договорените цени през 2014 г.

"Нападенията срещу Софийския университет са ежедневни и целенасочени”, заяви той. По думите му има огромен проблем в ръководството, но убийството на този университет е огромно престъпление. "Нека да не говорим за Софийския университет толкова лекомислено”, заяви Танев, който е преподавател в СУ.

Министърът коментира състоянието на училищата преди 15 септември.

"57 училища ще посрещнат учебната година в ремонт. Вероятно ще има още, но ако не са ни съобщили, ще има санкции. Ремонтите няма да попречат на учебната дейност", каза професорът, който ще открие учебната година утре в 1 Английска езикова гимназия, където се помещава и 112-то училище, заедно с посланика на Великобритания Ема Хопкинс.

 

Той посъветва учениците "да държат с едната ръка родителя си, а с другата - своя приемен родител учителя си".

 

За 9-те месеца, откакто съм министър, се наложи закриването на пет училища, в които отдавна няма ученици. Правим всичко възможно да не се закриват училища - искаме да намалим минималния брой деца за паралелка, каза министърът и допълни, че МОН има програма за привличане на млади учители и че служителите му ще се опитат да привлекат за учители и безработни висшисти.

 

Според него промяната в структурата на средното образование - тя предвижда основно образование да се завършва в VII, а не в VIII клас, и дава възможност за завършване на училище след X клас - ще помогне за намаляването на броя отпадащи деца от училище. Сега годишно отпадат около 3500 деца. През миналата година те са били 3282, най-много са между пети и седми клас.

 

Министърът коментира и факта, че в някои училища "вероятно има случаи на преподаване на турски и това е наказуемо". "Официалният език е български. Който не провежда преподаването на български, нарушава конституцията, което ангажира не само МОН, а и МВР. Имаме сигнали и ги подаваме най-често в системата на МВР", обясни министърът.

 

Водещи

Най-четени