Тристранката започна, но без работодателските организации 02.04 | 14:25

Фокусът на днешната среща на Националния съвет за тристранно сътрудничество е върху спешните социални мерки

От Кремена Бедерева

Срещата на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) напуснаха четири национално представителни работодателски организации, които внесоха декларация преди началото на Тристранката.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов представи мотивите на бизнеса да се откажат от тристранния диалог. Причината за напускането е приетите промени в Закона за публичност на имуществото, според които представителите на работодателските и синдикатите организации, участващи в Тристранката, трябва да декларират доходите си.

Според бизнеса това е опит за политически натиск върху работодателите. Също така те бяха определени като груба намеса в организационната самостоятелност на фирмите.

Цветанов подчерта, че предприятията не получават субсидии от държавата и поради това не може да упражнява този контрол, предвиден в закона.

Той добави, че фирмите ще станат обект на натиск, рекет и спекулации заради въпросните промени.

От своя страна, лидерът на КНСБ Пламен Димитров подкрепи позицията на работодателите, но подчерта, че профсъюзът няма да напусне Тристранката. По негови думи ще се търси вариант чрез омбудсмана да се сезира Конституционния съд заради промените в закона.

Фокусът на днешната среща на Тристранката е върху спешните социални мерки и разпределението на отпуснатите близо 41 млн. лева за социални помощи.

"Това е нашият морален жест срещу неморалното законодателно решение”, заяви председателят на БТПП Цветан Симеонов и предаде декларацията на вицепремиера и министър на социалната политика Деяна Костадинова.

Тя обяви, че 30 617 604 лева ще бъдат отпуснати за програми и мерки за пазара на труда. По 65,72 лв. ще бъдат отпуснати за лица и семейства, на които е отказана целева помощ за отопление, заради превишаване на дефиринцирания минимален доход в размер до 10 лева.

Вицепремиерът съобщи още, че по 50 лв. ще бъдат дадени на деца с трайни увреждания.

Деяна Костадинова е на мнение, че напускането на работодателите е част от демократичния процес.

"Служебното правителство е в едно заварено положение и не бихме могли да вземем отношение по казуса, който предизвика тази реакция на работодателите", категорична бе тя.

Водещи

Най-четени